“Turski tok” do Mađarske preko Srbije i Bugarske

Dodajte komentar

Budimpešta i “Gazprom” potpisali su Sporazum o produžetku gasovoda “Turski tok” preko teritorije Bugarske i Srbije do Mađarske. 

Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto rekao je da je odobrena trasa je realnije rješenje od trase koja je trebalo da ide preko Rumunije i Hrvatske, prenosi Sputnjik.

U ovom trenutku planira se da se Mađarska priključi cjevovodu do kraja 2019. godine.
“Očekuje se da će novi gasovod za transport prirodnog gasa do Mađarske biti završen do kraja 2019”, naveo je Sijarto, dodavši da su Bugarska i Srbija već potpisale sporazume potrebne za otpočinjanje planova za gasovod.

Taj gasovod, prema njegovim riječima, moći će da transportuje do osam milijardi kubnih metara gasa do Mađarske preko tih zemalja krajem 2019. godine, prenosi MTI. 

Sijarto je, u telefonskoj izjavi mađarskoj agenciji MTI iz Moskve, nakon što je potpisao sporazum s direktorom “Gazproma” Aleksejem Milerom o pripremnim radovima na izgradnji mađarskog dijela gasovoda, rekao da je najrealističnija šansa Mađarske da se priključi južnom gasovodu – da sarađuje s ruskom državnom gasnom kompanijom.

“Taj sporazum je veliki korak naprijed na polju nacionalne i energetske bezbjednosti, kao i ekonomskog razvoja”, istakao je Sijarto.

Sijarto je naveo da je “Gasprom” već počeo da gradi “Turski tok” napominjući da Rumunija nije učinila ništa kako bi gasni interkonektori postali dvosmjerni, niti je Hrvatska izgradila terminal za tečni prirodni gas. 

“Bez obzira na zapadnu hipokriziju, u EU raste tražnja za ruskim gasom”, dodao je mađarski ministar.

Sijarto je istakao da je “Gazporom” je ove zime prodao rekordnu količinu gasa Evropi, izvijestio je Tanjug.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *