Predložena kazna za banke previsoka

1 komentar

Ministarstvo pravde nije prihvatilo prijedlog Centralne banke da se u zakon o prekršajima ugrade direktive EU koje za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju propisuju novčane kazne za fizičko lice, odnosno bankare do pet miliona eura. Vlada je prethodne sedmice usvojila Predlog izmjena zakona o prekršajima, ali nije uvažila ovaj osnovni, nego alternativni prijedlog Centralne banke koji je dostavljen tokom javne rasprave. U prihvaćenom prijedlogu CBCG se kaže da se za prekršaje u vezi sa bankarskim poslovima novčana kazna može propisati u visini najviše do dvostrukog maksimuma propisanog u članu 24 Zakona o prekršaju, a za najteže prekršaje ona se može propisati posebnim zakonom.

Iz CBCG su podsjetili da su važeće kazne za prekršaje u bankarskom poslovanju od 5.000 do 15.000 eura za banke i druga pravna lica, odnosno od 500 do 1.000 eura za odgovorna lica u bankama i drugim pravnim licima. Podsjetimo da je CBCG, pozivajući se na direktive EU bila, između ostalog, predložila da se za najteže prekršaje iz ove oblasti novčana kazna može propisati za banke i druga pravna lica u visini do 10 odsto ukupnog godišnjeg neto prihoda, za obračunsku godinu koja je prethodila godini u kojoj je prekršaj učinjen, a za fizička lica do 5.000.000 eura.

Iz CBCG kažu da je u procesu pristupanja EU Crna Gora dužna da usaglasi nacionalno sa EU zakonodavstvom.

“To se odnosi i na zakone o bankama i o sanaciji banaka. CBCG je zato kroz nedavnu javnu raspravu o Nacrtu izmjena zakona o prekršajima, inicirala da se za prekršaje u vezi sa bankarskim poslovanjem propišu kazne u skladu sa direktivama 2013/36/ EU i 2014/59/EU, pojasnili su iz CBCG.

Oni su tada kazali da će, u zavisnosti od toga da li će prijedlog biti prihvaćen, CBCG odrediti dalje korake. Ostaje da se vidi da li će se za najteže prekršaje u bankarskom poslovanju odrediti kazne posebnim zakonom.

Nakon što je usvojen Predlog izmjena zakona o prekršaju iz Vlade je saopšteno da se njime poboljšavaju pojedine odredbe kako bi se otklonili nedostaci, precizirao sadržaj prekršajnog naloga i uskladilo sa podsticajnim mjerama. Cilj je, kako je objašnjeno, efikasnija primjena.

“Najvažnije izmjene se odnose na utvrđivanje mogućnosti da se novčana kazna do dvostrukog maksimuma može propisati i uredbom Vlade, a strožije kazne predviđene su i za prekršaje učinjene u oblasti primjene međunarodnih restriktivnih mjera. Proširena je i obaveza vođenja prekršajnog postupka bez pretresa po podnijetom zahtjevu za sudsko odlučivanje o izdatom prekršajnom nalogu za lakše prekršaje”, objašnjeno je iz Vlade.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nema sto, stvarno nam trebaju prepisivacki potencijali iako je juce Hojt Ji opravdano izjavio da se ni 30 godina nece efektuirati zvaka oko EU integracija.
    OK, previse je politickih zaposlenih u CB CG i ima se previse vremena da se svasta cita, prevodi, ali valjda postoji neko razuman da zna sta je izvodivo a sta nije primjenjivo.
    Ili je jedini cilj, dobiti formalnu pohvalu u Progress Report-u (ono mozda 5 i zelena bojanka) da se unijela norma ali nema veze sto se nikada nece primijeniti osim ukoliko se neki bankar ne zamjeri guverneru (sta god to znacilo u praksi) pa guverner kao tekuce SDT krene da zloupotrebljava formalne propise ne gledajuci u stabilnost sistema i razvojne perspektive trzista.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *