Morsko dobro raskinulo ugovor sa investitorom zbog gradnje na obali

Dodajte komentar
Kamenari (Ilustracija)

Javno preduzeće Morsko dobro jednostrano je raskinulo dugoročni ugovor sa zakupcem, kotorskim preduzećem Sea Trade, zbog bitnih povreda ugovorenih i zakonskih obaveza, koje zakupac nije ispoštovao ni nakon upućene opomene.

“Ugovorom je ustupljena obala u Kamenarima, sa istočne strane rta Sveta Neđelja, u dužini od 55 metara, zbog uređenja obale u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima koje je izdala Opština Herceg Novi”, kazali su predstavnici Morskog dobra Radiju Jadran.

Investitor Sea Trade je, kako su rekli, uređenje ustupljene lokacije u Kamenarima izveo bez prethodno pribavljenje građevinske dozvole i bez izrađenog elaborata o procjeni uticaja na životnu sredinu, a suprotno odredbama ugovora.

“Investitor nije Morskom dobru dostavio tehničku dokumentaciju na prethodnu saglasnost. Izgradnjom zida visine dva metra, obodom lokacije i objekta na južnoj strani, ugrozio je karakter obale kao javnog dobra u opštoj upotrebi i ugradnjom bitvi i odbojnika, čija je namjena privez plovila, odstupio je od namjene obale javno djelimično uređeno kupalište, čime je počinio više teških ugovorenih i zakonskih obaveza”, naveli su iz Morskog dobra.

Javno preduzeće je pokrenulo i postupak aktivacije i naplate činidbene garancije, u iznosu od 11 hiljada eura, koju je Sea Trade dostavio u ponudi po raspisanom javnom pozivu. Činidbena garancija je aktivirana usljed povreda ugovorenih i zakonskih obaveza, u skladu sa članovima ugovora.

Prema saznanjima Morskog dobra, građevinska dozvola nije izdata, pa su u dostavljenom obavještenju od 26. juna iz javnog preduzeća ukazali lokalnoj samoupravi da u postupku rješavanja po zahtjevu za izdavanje građevinske dozvole ima u vidu da je ugovor sa zakupcem/investitorom raskinut.

“Opštinu Herceg Novi obavjestili smo najprije 8. juna o sačinjenoj opomeni pred raskid ugovora i razlozima za njeno formiranje, a potom obavještenjem 26. juna i o jednostranom raskidu ugovora”, kazali su iz Morskog dobra.

Morsko dobro je u više navrata o svemu obavijestilo i Upravu za inspekcijske poslove. Iniciran je i postupak inspekcijskog nadzora, koji se očekuje, posebno nakon što je Morsko dobro jednostrano raskinulo ugovor za zakupcem.

Radio Jadran podsjeća da su zbog uzurpacije državne imovine i opšteg dobra na rtu Svete Neđelje, početkom maja reagovali i mještani Kamenara. Oni su, kako su kazali, mjesecima posmatrali protivpravnu gradnju, zbog koje su se obraćali svim nadležnim službama u lokalnoj upravi, ali bez rezultata.

Iz Opštine Herceg Novi ranije su objasnili da sve rješava nadležno Ministarstvo i Morsko dobro, a Komunalna policija po prijavama građana nije reagovala. Prema riječima mještana, obaviješteno je i nadležno Osnovno tužilaštvo u Herceg Novom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *