EU tržišta – otvaranje: Berze slabe drugi dan zaredom

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u srijedu ujutro cijene dionica blago su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni i jer nema vijesti koje bi znatnije potaknule tržišta.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,30 sati u minusu 0,3 posto, oslabivši drugi dan zaredom, nakon što je u ponedjeljak porastao 1,1 posto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,30 sati gotovo nepromijenjen, na 7.358 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,15 posto, na 12.417 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.165 bodova.

Zbog jučerašnjeg praznika u SAD-u i nedostatka značajnijih ekonomskih pokazatelja, jutros se na evropskim bvrzama trguje mirno.

Podršku tržištima pruža stabilnost cijena nafte. Nakon oštrog pada u prvom dijelu juna, posljednjih nedjelju dana cijene su se nafte oporavile.

Jutros je na američkom tržištu cijena barela oslabila 9 centi, na 46,98 dolara, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio 5 centi, na 49,56 dolara.

U fokusu ulagača biće danas objava zaključaka s nedavne sjednice čelnika američke centralne banke, koji bi mogli naznačiti što Fed namjerava s monetarnom politikom.

Nakon što je u dva navrata od početka godine ključne kamatne stope povećao za 0,25 postotnih bodova, većina analitičara očekuje još jedno povećanje cijene novca u SAD-u do kraja godine.

Trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji 60 posto izgleda da će Fed kamate povećati u decembru.

Osim Feda, i neke druge velike centralne banke posljednjih nedjelja poručuju da je era jeftinog novca pri kraju.

Na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,30 sati bio u plusu 0,3 posto.

I na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, na 20.081 bod.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *