Pobjednici crnogorskog Hakatona osvojili drugo mjesto na Fintech hakatonu u Beogradu

Dodajte komentar

Drugi Fintech Hakaton u organizaciji Societe Generale Srbija, 30 Hills i ICT Hub završen je prije dvije noći u prostorijama Playground-a. Timovi su imali 48 sati za kreiranje pametnih rešenja iz oblasti uslužnog bankarstva. Nagradni fond veličine 5.000 evra podelila su tri tima, dok je prvu nagradu odnio tim Tapp Interactive svojim rešenjem za brzi keš kredit.

Drugu nagradu od 1.500 eura dobio je pobjednik crnogorskog Hakatona, ekipa Cabrio Porshe, koja je nastupila pod imenom Cabrio Chain.

Ekipa je još jednom pokazala superiornost, a o čemu se radi u njihovom rješenju govorili su za portal Crna Gora.

“Imali smo dosta ideja ovdje na hakatonu i to nas je definitivno malo usporilo ali na kraju smo krenuli od jedne koja je u pravu ruku revolucionarna i pionirska za bankarski sistem naše zemlje – a pošto naš tim voli da uvodi revolucionarne ideje bilo je realno da krenemo tim putem. To nas je dovelo i do osvajanja nagrade. Dakle, krenuli smo od problema da se podatci koji su zvanični, dostupni i relevantni ne koriste. Korišćenje Open data podataka ima neverovatne predikcije za mogućnost zarade od njih koja dostiže do 280 milijardi evra do 2020. u EU. Open data raste u biće sve više dostupnih podataka, a mi smo odlučili da ih iskoristimo i da na njima pravimo sistem da ga banke koriste vrlo efikasno”, kazala je Milijana Komad.

Njen kolega Mikica Ivošević je dodao da se ekipa odlučila da prikupljanje podataka relevantnih za analitičke procjene rade uz pomoć Blockchain tehnologije.

“Ovo je u stvari prva profitabilna business wise – Open data implementacija. Izuzetno je bitno da integritet podataka ne bude centralizovan sistem. To omogućava naša tehnologija i sistem koji smo napravili – Risk Analitics Manager (RAM)”, ističe Ivošević.

Dejan Pejčev dodaje da su mogućnosti primjene ovog sistema neograničene.

“Za početak mi smo se fokusirali na targetiranje većih firmi i biznisa za kredite i osiguranja. Nuđenje kredita i osiguranja, povećanje kamate u odnosu na rizik procjenjuje se uz pomoć našeg RAM-a. Ovim se za sada niko ne bavi, pa je ovo pionirski projekat koji će u budućnosti donijeti mnoge benefite onima koji ga koriste”, zaključuje Pejčev.

Treću nagradu osvojila je ekipa Hydra 2.0. Tim mladih developera napravio je rješenje koje ima za cilj da se nadogradi na bilo koju postojeću mbanking aplikaciju. Kako banke ne koriste dovoljno sve resurse od korisnika i podatke o njihovim interesovanjima i ponašanju, ovaj tm uskače u pomoć sa svojim rješenjem koje ima za cilj da analizira sve značajne podatke o korisnicima koji bi na kraju znatno pomogli banci prilikom kreiranja novih ponuda, stvarajući tako još snažnije uzajamno povjerenje između ove dvije strane.

Izvor: crna.gora.me

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *