Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih kompanija na rekordnom nivou

Dodajte komentar

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svjetskih kompanija ove je godine, ponajviše zahvaljujući američkim preduzećima, porasla za 1.861 milijardu dolara ili 12 posto u odnosu na kraj mart 2016., te je dostiglaq rekordnu vrijednost od 17.400 milijardi dolara, objavila je konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC)

Pritom su za gotovo 70 posto rasta zaslužne američke kompanije zbog dobrih ekonomskih ualova prije i poslije predsjedničkih izbora u SAD-u. S druge strane, Evropa je uspjela da zaustavi dvije godine pada vrijednosti, ali se njen udio i dalje razmjerno smanjuje.

Treću godinu zaredom, navodi se u istraživanju, SAD je zastupljen s više od polovine 100 najvećih svjetskih preduzeća, tačnije 55 kompanija sa 63 posto ukupne tržišne kapitalizacije.

Apple je i ove godine. šeste zaredom, najuspješnije preduzeće budući da su povećali vrijednost za 149 milijardi američkih dolara ili za više od 25 posto u poređewnju s 2016. Slijedi Amazon koji je povećao svoju tržišnu kapitalizaciju za više od 50 posto u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JPMorgan Chase takođe su snažno uticali na rast SAD-a.

Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad finansijskim sektorom, potvrđujući trajnu privlačnost tehnoloških preduzeća. Tri najveća svjetska preduzeća i dalje su iz tehnološkog sektora: Apple, Alphabet i Microsoft.

Evropska se preduzeća, s druge strane, još nisu u potpunosti oporavila od finansijske krize te su tokom prošle decenije iskusila nagle poraste, ali i nestabilnosti.

Evropa je stoga zastupljena sa samo 22 preduzeća, devet manje nego 2009. godine, odnosno 19 manje nego 2008., a na nju otpada samo 17 posto sveukupne tržišne kapitalizacije, u odnosu na 36 posto 2008. godine.

Ukupna tržišna kapitalizacija Kine i Hong Konga porasla je za 14 posto u odnosu na prošlu godinu te, kao i lani, imaju 11 preduzeća na popisu 100 najvećih. Pritom su Tencent i Alibaba trenutno na 11. i 12. mjestu te su na granici ulaska u 10 najvećih svjetskih kompanija.

Rukovodilac Centra za IPO u PwC-u Clifford Tompsett rekao je da se razlika između najvećih američkih preduzeća i ostatka svijeta nastavlja povećavati.

“Američka preduzeća iskorištavaju globalni doseg, finansijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija, što je velika razlika u odnosu na društva u Evropi, koja nastavljaju da zaostaju na ljestvici. Nakon razdoblja stagnacije, kineska su društva ponovno uspješna, a dva među njima, Tencent i Alibaba, na putu su da sljedeće godine uđu na popis 10 najvećih preduzeća”, naveo je Tompsett.

HR Portfolio

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *