Povjerioci Hete dobijaju 5,85 milijardi eura

Dodajte komentar

Povjerioci bivše Hypo Alpe Adria banke, koja se vodi u obliku loše banke Heta, dobiće svoj novac prije predviđenog roka. Likvidacijska kompanija isplatiće u julu 5,85 milijardi eura, odlučeno je vanrednoj skupštini društva u petak.

Isplatu povjerilaca odobrilo je nadležno austrijsko tijelo za finansijka tržišta FMA. Na ovaj način povjerioci će dobiti oko dvije trećine svojih potraživanja koje je FMA odredila na nivo od 64,4 posto, izvijestio je Standard.

Razlog za donošenje prijevremene raspodjele jeste taj što je Heta već unovčila oko tri četvrtine svoje imovine, a što je prema ocjeni FMA više za 2,5 milijarde eura od prognoza. Trenutno, Heta ima 8,5 milijardi eura gotovine na računima austrijske narodne banke (OeNB) na koju se obračunava 0,4 posto negativne kamatne stope.

Od 5,8 milijardi eura predviđenih za isplatu povjeriocima većina odlazi državi ili Koruškom kompenzacijskom fondu (KAF). Većina vlasnika obveznica bivše banke prodala je svoje obveznice KAF-u za 90 posto nominalne vrijednosti (subordinirani vlasnici dobili su 45 posto).

Na posebnom računu Austrijske narodne banke rezervisano je 1,3 milijarde spornih slučajeva, a ovaj novac prvenstveno se čuva za Bayerische Landesbank (BLB) koju je Hypo kupila 2007. godine.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *