Domaćinstva za struju duguju 127 miliona eura

Dodajte komentar

Dug crnogorskih domaćinstava za utrošenu električnu energiju se smanjuje, što je veoma važno i prema posljednjim podacima iznosi 127.733.396 eura, rekao je u intervjuu Vikend novinama izvršni rukovodilac FC Snabdijevanje Nikola Bezmarević.

Vikend novine: Priča o računima za utrošenu električnu energiju uvijek je aktuelna, kao i priča o dugovanjima koja crnogorska domaćinstva imaju prema EPCG po ovom osnovu? Da li se iznos dugovanja smanjuje, povećava ili stagnira?

Bezmarević: Dug domaćinstava prema Elektroprivredi Crne Gore pokazuje trend smanjenja. To je jako važno za stabilnost čitavog elektro energetskog sistema. Potrošači iz kategorije domaćinstva prema podacima od 31. maja 2017. duguju 127.733.396 eura. Dug je i dalje značajan, ali radimo i uradićemo sve da se ovaj opadajući trend ubrza.

VN: Što je razlog smanjenja dugovanja domaćinstva prema EPCG?

Bezmarević: Prije svega, efikasnija naplata koja dovodi do rastuće stope naplate. EPCG preduzima razne aktivnosti kako bi naplatila dugovanja od domaćinstava, ali takođe vodi računa da krajnju mjeru isključenja primjeni samo onda kada na drugi način ne može dogovoriti dinamiku izmirenja dugovanja. Svoje rezultate već duže vrijeme daje akcija “Podijelimo teret”, kao i stimulativni popust za redovne platiše. Naravno, ne možemo da napomenemo da i ugradnja ‘pametnih’ brojila uveliko dopriinosi rastu stope naplate.

VN: Šta konkretno radi EPCG po pitanju naplate duga od korisnika koji izbjegavaju obavezu plaćanja računa za utrošenu električnu energiju?

Bezmarević: Kao što sam rekao, EPCG prinudnim mjerama naplate pristupa samo onda kada iscrpi sve druge mehanizme i alate koji su joj na raspolaganju po osnovu Opštih uslova o snabdijevanju električnom energijom. Potrošačima koji imaju dugovanja nudimo opciju potpisivanja klasičnog protokola, koji podrazumijeva učešće od 30 odsto i otplatu ostatka duga na rate. Pomenuo sam i akciju “Podijelimo teret” koju su potrošači dobro prihvatili jer se nudila dinamika otplata duga u fisknim mjesečnim ratama do 24 mjeseca, bez učešća, a ujedno se obustavlja i obračun zatezne kamate. Trenutno oko 23.000 potrošača ima aktivne ugovore i izmiruje dug u fiksnim mjesečnim ratama od 20 eura. Inače, podsjećavanja radi, potrošač ima obavezu da svoj račun plati u roku od osam dana od prijema, ako to ne uradi šaljemo opomenu, a ako u roku od osam dana od prijema opomene ne izmiri svoj dug ili sklopi protokol, EPCG  sprovodi ili obustavu snabdijevanja električnom energijom ili pokreće Prijedlog za izvršenje putem Javnih izvršitelja. Pozvao bih potrošače koji duguju da posjete lokalne jedinice Snabdijevanja i dogovore dinamiku otplate duga, kako sebe ne bi dovodili u nezgodnu situaciju.

VN: Domaćinstva iz kojeg grada najviše duguju, a iz kojeg su najredovnije platiše?

Bezmarević: U odnosu na broj potrošača u pojedinim opštinama, u kategoriji domaćinstva, procentualno najviše duguju potrošači iz Bijelog Polja, a najmanje, već tradicionlano, godinama potrošači iz Tivta.

VN: Spomenuli ste stimulativni popust za redovne platiše. Koliko domaćinstava trenutno u Crnoj Gori redovno izmiruje svoje obaveze po osnovu utrošene električne energije?

Bezmarević: Naš “Zlatni tim”, u kojem se domaćinstvima obračunava deset odsto popusta na aktivnu energiju, trenutno broji 126.345 domaćinstava, a njih još 42.790 redovno izmiruju svoje obaveze i ostvaruju popust od pet odsto na aktivnu energiju. Ponosni smo, jer smo od trenutka uvođenja “Zlatnog tima” skoro pa udvostručili broj domaćinstva koji redovno izmiruju svoje obaveze.

VN: EPCG nudi potrošačima mnoge moderne servise, po kojima ste prepoznati i u regionu. Mnogi imaju nedoumicu, zašto sve ovo, kad potrošači imaju mogućnost izbora samo vas kao snabdjevača?

Bezmarević: EPCG se prilagođava savremenim trendovima poslovanja, u kojima je potrošač neprikosnoveno na prvom mjestu. Pokušavamo da gradimo i održavamo odnos uzajamnog poštovanja i povjerenja sa našim potrošačima, koristeći savremene metode i kanale komunikacije. Da smo na pravom putu govore i brojke, FB strana ima skoro 10.000 korisnika. S obzirom da 70 odsto građana Crne Gore koristi FB odlučili smo da im se približimo putem tog društenog medija i ponudimo jedan on line korisnički servis koji daje izvanredne rezultate. Eksterni veb-sajt EPCG 2016. godine posjetilo je 584.000 korisnika, njih čak 45 odsto pristupa putem mobilnih uređaja. Korisnici se na sajtu mogu registrovati i redovno pratiti istoriju svoje potrošnje, a mogu i sami aktivirati servise koje žele. Podatak da skoro 21.000 potrošaća koristi uslugu elektronskog računa, a da je call centar obradio preko 200.000 poziva govori u prilog tome da smo na pravom putu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *