PwC: Vještačka inteligencija će podstaći rast BDP-a

Dodajte komentar

Globalni bruto domaći proizvod (BDP) će 2030. godine biti veći za 14 odsto zahvaljujući vještačkoj inteligenciji (UI), što iznosi dodatnih 15,7 biliona američkih dolara i vještačku inteligenciju čini najvećom poslovnom prilikom u današnjoj brzo promjenjivoj ekonomiji, pokazalo je istraživanje kompanije “PricewaterhouseCoopers”.

UI će 2030. godine, kako se navodi u saopštenju, doprinijeti globalnoj ekonomiji s 15,7 biliona američkih dolara, što je više od sadašnje objedinjene proizvodnje Kine i Indije. Očekuje se da će poboljšanja na području produktivnosti rada činiti više od pola sveukupne ekonomske dobiti od UI-e tokom perioda od 2016. do 2030. godine. Povećana potražnja potrošača, koja proizlazi iz poboljšanja proizvoda UI-om činiće ostatak.

Najveća ekonomska dobit od UI-e ostvariće se u Kini (26 odsto veći BDP 2030.) i Sjevernoj Americi (povećanje od 14,5 odsto), što odgovara ukupnom iznosu od 10,7 biliona američkih dolara i čini gotovo 70 odsto globalnog ekonomskog učinka, navode iz PwC-a.

PwC-ov index uticaja UI-e, AI Impact, koji je uključen u analizu, utvrđuje tri područja poslovanja s najvećim potencijalom za UI u svakom od osam sektora. Utvrđena područja uključuju dijagnostiku na osnovu slike, proizvodnju na zahtjev i autonomno upravljanje prometom.

Najveća apsolutna dobit za pojedini sektor ostvariće se u maloprodaji, finansijskim uslugama i zdravstvenoj zaštiti, jer vještačka inteligencija povećava produktivnost, vrijednost proizvoda i potrošnju, ističu iz PwC-a.

Do 2030. godine, dodatnih 9 biliona američkih dolara BDP-a ostvariće se kroz poboljšanja proizvoda i promjene u potražnji ponašanju potrošača, pri čemu će dobit od potrošnje podstaknute UI-om prestići dobit zbog produktivnosti .

Analiza naglašava i da obim mogućnosti UI-e moraju pratiti čvršće korporativno upravljanje i novi operativni modeli da bi se ostvario njegov puni potencijal.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *