Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka

Dodajte komentar

Početkom iduće godine u Hrvatskoj bi trebalo da zaživi Progress, platforma za finansiranje malih i srednjih kompanija putem tržišta kapitala koju priprema Zagrebačka burza uz potporu Evropske banke za obnovu i razvitak (EBRD). Prema procjenama, u pet godina na Progressu bi 50-ak kompanija – prvo iz Hrvatske, a zatim i iz regije –  moglo prikupiti i do 100 miliona eura prodajom dionica, ali na daleko jednostavniji način nego redovnim izlaskom na berzu.

Lošiji uslovi za male 

Kako je u uvodnom dijelu istakao član Uprave ZSE Tomislav Gračan, u Hrvatskoj je gotovo 13.500 malih i srednjih kompanija, a njih 1322 spada u srednje kapitalizovane kompanije, s kapitalom između dva i 20 miliona kuna. Te kompanije predstavljaju ciljnu grupu za privlačenje na Progress. Pripremnu studiju za ovaj projekt finansirala je EBRD, a predstavnica za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je kazala kako je Hrvatska prva zemlja koja radi na razvoju platforme za male i srednje preduzetnike, ali da su interes već iskazale i ostale berze u regiji, poput bugarske berze.

Platforma Progress osniva se u sklopu inicijative Evropske unije pod nazivom Growth Market, a projekt je detaljnije predstavio Daniel Lenardić, partner u konsultantskoj kući KPMG. Prema njegovim riječima, ZSE će kompanijama pomoći pri identifikovanju adekvatnih savjetnika u tom procesu, osigurati im fer troškove transakcije, savjetovati ih tokom procesa finansiranja, ali pomoći im i u osiguravanju mogućih dodatnih sredstava. Svaka kompanija imala bi svog savjetnika iz redova brokerskih ili revizorskih kuća koji će biti svojevrsni mentor, a dvije godine po izdavanju dionica i nadzornik poštovanja pravila. Što se tiče troškova, kompanije bi za pripremu dokumentacije trebalo da izdvije između 60.000 i 100.000 eura na prosječni očekivani iznos dokapitalizacije od jednog do dva miliona eura.

Troškovi se mogu odbiti od prikupljenog kapitala. Kako je najavio Mario Antonić, državni tajsekretar nik u Ministarstvu ekonomije, postoji mogućnost da država sufinansira određeni dio troškova izlistavanja putem evropskih fondova. Što se tiče regulatora, članica Upravnog vijeća Hrvatske agencije za nadzor finansijskih usluga Silvana Božić kazala je kako će ta institucija pomoći razvoju Progressa tako da se neće miješati, ali će “motriti iz prikrajka”.

Samo za velike

U početku će kupovina dionica takvih kompanija biti dopuštena samo institucionalnim ulagačima, poput penzionih i investicionih fondova. A penzioni fondovi su zainteresovani za učestvovanje, izjavio je Dubravko Štimac, predsjednik Uprave PBZ/CO fonda.

“Ulagat ćemo posredno, kroz fond privatnog kapitala koji će uskoro biti spreman za rad”, istaknuo je Štimac.

Finansiranje malih preduzeća sada se odvija na način 3B – baka, banka, berza – kazao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave informatičke kompanije SPAN.

“Dok smo imali manje od 100 miliona kuna prihoda, banke nisu htjele ni da čuju za nas. Kada smo prešli te prihode, banke su nas same zvale, a kada smo prešli 200 miliona kuna, članovi uprava banaka tražili su preko veze sastanak sa mnom”, kazao je Dujmović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *