EU tržišta – otvaranje: Berze prate rast Wall Streeta

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cijene dionica su porasle, prateći uzlazni trend na azijskim tržištima i Wall Streetu, a podršku im pruža i oporavak cijena nafte te sirovina.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,3 posto, nakon što je juče ostao gotovo nepromijenjen.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,65 posto, na 7.436 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,50 posto, na 12.706 bodova, a pariški CAC 0,20 posto, na 5.262 boda.

Ulagače je ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu, pri čemu je S&P 500 indeks skočio 0,8 posto, što je njegov najveći dnevni skok u posljednja dva mjeseca.

Pritom je među najvećim dobitnicima bio tehnološki sektor, koji se oporavio od oštrog pada dan prije.

Snažno su porasle i cijene dionica u bankarskom sektoru, što se zahvaljuje izjavama niza funkcionera  Feda da je moguće još jedno povećanje kamata u SAD-u do kraja godine.

Moguće je i povećanje kamata u Britaniji, dok Evropska centralna banka signalizira da bi do kraja godine mogla početi ukidati podsticajne monetarne mjere.

Zahvaljujući tome, jutros su na dobitku dionice banaka.

A cijene nafte i dalje polagano nadoknađuju nedavne velike gubitke. Na londonskom je tržištu cijena barela jutros porasla 22 centa, na 47,53 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 24 centa, na 44,98 dolara.

Podršku tržištima pruža i rast cijena sirovina, što se zahvaljuje slabljenju dolara, pa su jutros na dobitku i dionice u rudarskom sektoru.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *