Pregled štampe za 28. jun: Novosti iz ekonomije

Dodajte komentar

Portal Bankar.me donosi pregled najvažnijih ekonomskih naslova u današnjim crnogorskim dnevnim novinama:

Vijesti

Prosječna efektivna kamata u aprilu bila 7,12 odsto

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u aprilu je pala 0,09 procentnih poena i iznosila je 7,12 odsto, pokazuju podaci Centralne banke

Ulcinjsku niko ozbiljan neće htjeti

Vlada ne traži kredibilnog i ozbiljnog investitora za dugoročni zakup Ulcinjske rivijere, nego želi da nastavi štetni privatizacioni ritam koji je davno uhvatila, smatraju u Građanskom pokretu URA.

Evropske banke koče oporavak ostalih

Zajmodavci u eurozoni koče oporavak globalnog bankarskog sektora uprkos boljem stanju u ekonomiji koje omogućava bankama da deceniju nakon početka finansijske krize okrenu novi list, konstatovala je Banka za međunarodna poravnanja (BIS).

Akcize na duvan odložili za avgust

Najavljeno poskupljene cigareta zbog novih akciza od 30 centi umjesto od l. jula stupice na snagu 1. avgusta, a veće akcize na alkohol važiće od 1. januara naredne godine, saopšteno je juče Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Dnevne novine

Biynis karavan danas u Pljevljima

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić, otvoriće danas u Pljevljima, u okviru radne posjete toj Opštini, Biznis karavan. Iz Ministarstva su saopštili da će Biznis karavan biti u 13 sati otvoren u zgradi Opštine.

Deset odsto duga izmiriti do 14.jula

Poreski obveznici dužni su da uplate deset odsto osnovnog poreskog duga najkasnije do 14.jula, podsjetili su iz Poreske uprave Crne Gore (PU).

Novi pad kamatnih stopa

Prosječna ponderisana efektivna kamatna stopa na odobrene kredite, koja obuhvata sve njihove troškove, u aprilu je pala 0,09 procen-tnih poena i iznosila je 7,12 odsto, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG).

Dan

Tajnim odlukama potrošili sto miliona eura

lada je od 2011. godine potrošila preko 100 miliona eura iz tekuće rezerve, pokazuju podaci Ministarstva finansija. U pitanju je novac koji dodjeljuje uži kabinet Vlade, ali za koji se u najčešćem broju ne zna kome i u koju svrhu se dodjeljuje, jer su odluke o novcu iz tekuće rezerve obično internog karaktera.

Izvršen pretres kancelarija advokata Rodića

Policija je juče, po nalogu Tužilaštva, pretresla kancelarije advokata Gorana Rodića, saznaje portal Analitika. Prema nezvaničnim saznanjima, tog portala, povod za pretres je taj što je Rodić bio advokat italijanske kompanije A2A, suvlasnika u Elektroprivredi Crne Gore.
Specijalno državno tužilaštvo pokrenulo je istragu vezano za plaćanje konsultantskih usluga između EPCG i A2A, kojima je EPCG oštećena za 15 milionaeura.

Sporno što Vlada odlučuje o zaduživanju

Ustavni sud je na jučerašnjoj sjednici, kojom je predsjedavao predsjednik tog suda Dragoljub Drašković, donio rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti odredbe člana 50 stav 6 Zakona o budžetu i fiskalnoj odgovornosti.

Pobjeda

Krajem godine ponovo 1000 plus

Treća faza projekta 1000 plus stanova započeće krajem godine, kojom će 400 porodica riješiti stambeno pitanje.

Stipendiraće istraživanje u oblasti vinogradarstva

Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja objavilo je, u saradnji sa Međunarodnom organizacijom za vinovu lozu i vino The International Organisation of Vine and Wine iz Francuske, konkurs za stipendije za istraživanje u određenim programskim poljima na godišnjem nivou.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *