EU novim pravilima staje na kraj stečajnom turizmu

Dodajte komentar

Nova pravila o prekograničnim postupcima insolventnosti, koja su prvi put predložena 2012. godine i koja su zakonodavci EU usvojili 2015. kako bi se olakšala naplata duga, stupila su na snagu u cijeloj Evropskoj uniji u ponedjeljak.

Nova pravila nastoje da olakšaju naplatu duga u postupcima prekogranične insolventnosti. Ona će olakšati poslovnim subjektima restrukturiranje, a povjeriocima da vrate svoj novac, osiguravajući da kolektivne procedure za prekograničnu naplatu duga budu efikasne.

Uredba se usredotočuje na rješavanje sukoba nadležnosti i zakona u prekograničnim postupcima u stečaju. Takođe osigurava priznavanje presuda vezanih za insolventnost u cijeloj EU.

“Kompanije koje trebaju da se restrukturiraju ne bi trebale biti ometane konfliktima kroz primjenu nacionalnih pravila”, izjavio je prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans, niti bi nacionalne granice trebale biti prepreka za povjerioce da obnove svoje zahtjeve. Kazao je kako je Komisija takođe predložila daljnji napredak i usvajanje zajedničkih pravila EU-a “kako bi se kompanijama obezbijedilo rano restrukturiranje”.

Ključne funkcije novih pravila:

Širi obim: Nova pravila se primjenjuju na širi raspon nacionalnih postupaka restrukturiranja. Određene moderne i efikasne vrste nacionalnih postupaka restrukturiranja nisu bile obuhvaćene starim skupom pravila, što znači da se ne mogu koristiti u prekograničnim slučajevima. Sada će biti moguće koristiti savremene postupke nacionalnog restrukturiranja za spašavanje poslovnih subjekata ili povrat novca od dužnika u drugim zemljama EU.

Povećana pravna sigurnost i mjere zaštite od stečajnog turizma: Ako se dužnik preselio ubrzo prije podnošenja prijave za stečaj, sud će pažljivo razmotriti sve okolnosti slučaja kako bi vidjelo da je preseljenje istinito i da se ne iskorištavaju blagi stečajni propisi. Sud će morati provjeriti da dužnik ne djeluje kao “stečajni turista”.

Povećane šanse za spašavanje kompanija: nova pravila izbjegavaju “sekundarne postupke” (postupci koje pokreće sud u nekoj zemlji EU-a, osim onog gdje kompanija ima registrirano sjedište). To će olakšati restrukturiranje preduzeća u prekograničnom kontekstu. Pravila istovremeno omogućuju i garancije koje jamče za interese lokalnih povjerilaca.

Postupak stečaja grupe: nova pravila uvode okvir za postupak grupne nesolventnosti. To će povećati učinkovitost postupaka insolventnosti koji uključuju različite članove grupe preduzeća. S druge strane, ovo će povećati šanse spašavanja grupe u cjelini.

Povezivanje registara nesolventnosti: Do kraja 2019. godine uvest će se povezivanje elektroničkih nacionalnih registara inoslventnosti za cijelu EU. To će olakšati dobijanje informacija o stečajnim postupcima u drugim zemljama EU.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *