Zemlje članice BRIC-a pojačavaju fiskalnu i finansijsku saradnju

Dodajte komentar

Viši službenici za finansije država BRICS-a složili su se na sastanku koji se u ponedjeljak održao u Šangaju da će ojačati saradnju u devet fiskalnih i financijskih područja.

Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južnoafrička Republika će gurati jačanje BRICS Nove razvojne banke, te osigurati da igra važnu ulogu u saradnji država BRICS-a, sudeći prema zvaničnom dokumentu koji je objavljen nakon drugog sastanka ministara finansija i guvernera centralnih banaka država BRICS-a.

Tržišta obveznica u nacionalnim valutama u državama BRICS-a bitće unaprijeđeni putem saradnje, te će se uspostaviti okvir saradnje za državno-javna partnerstva, sudeći prema dokumentu.

Uključene stranke su se takođe složile da će ojačati saradnju u području finansijskih regulativa, te uspostaviti poboljšanu mrežu institucija za finansijske usluge, čime će se ojačati integracija finansijskih tržišta među državama BRICS-a.

Doći će do koordiniranih napora kako bi se kombinovali računovodstveni i revizioni  standardi, čime će se postaviti čvrsti temelji za povezivanje tržišta obveznica u državama BRICS-a.

Poboljšaće se i dogovor za nepredviđene slučajeve u državama BRICS-a, koji pruža zaštitu protiv pritisaka na likvidnost.

Takođe će se poboljšati koordinacija u slučajevima valutne razmjene, lokalne namire valute, direktnih ulaganja u lokalne valute i poreske saradnje.

Države će takođe poboljšati saradnju u slučajevima pranja novca i u borbi protiv finansijskog terorizma, prenosi CRI.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *