Albanija: Parlamentarni izbori u sjenci kanabisa

Dodajte komentar

Danas se u Albaniji održvaju parlamentarni izbori. Svjetski mediji, sa izuzetkom na primjer austrijskih, posvećuju im malo pažnje. Ali zato – posebne.

Bečki die Presse, naime, piše da se izbori održavaju u vrijeme branja marihuane što je vrhunska simbolika. Jer i sada vladajuća Socijalistička partija Edija Rame i njena ogorčena opozicija Demokratska partija Ljuljzima Baše, odnosno iz sjenke Salija Beriše, zasnivali su svoju predizbornu kampanju na zaklinjanju da će se odlučno obračunati upravo sa ilegalnom proizvodnjom kanabisa!

Die presse tvrdi da se u ta zaklinjanja ne vjeruje mnogo – političarima se prebacuje da su i sami u poslove s marihuanom debelo upetljani.

Albanci žive dobim dijelom od poljoprivrede, a uzgajanje marihuane i danas spada u njen značajan dio iako je njemački ministar poljoprivrede Kristijan Šmit pri posjeti toj zemlji, koja je 2014. godine postala zvanični kandidat za člana EU, rekao: „Proizvodnja droge i trgovina drogom ne idu uz Evropsku uniji, mi to nećemo“.

ARD izvještava da „Albanija ne samo da u velikom stilu izvozi marihuanu, balkanska zemlja takodje leži na glavnim krijumčarskim putevima kokaina iz Južne Amerike i heroina iz Avganistana“.

Prema navodima medija na njemačkom jeziku, predizborne ankete proriču ostanak na vlasti sadašnje koalicije stranaka albanskog premijera Edija Rame i albanskog predsjednika Iljira Mete.

Sem oko ilegalne proizvodnje marihuane, socijalisti i konzervativci medjusobno se optužuju za podrivanje reforme pravosudja koju guraju EU i SAD.

„Političari, koji saradjuju sa podmitljivim sudijama i tužiocima i organizovanim kriminalom strahuju za svoj novac i vlast“, pišu mediji na njemačkom jeziku mada ne preciziraju na koje se političare tačno misli.

  • Albanija ima 2.885.000 stanovnika i
  • bruto duštveni proizvod od 4.203 dolara u tekućim cijenama (2016).
  • Rast BDP-a prošle godine je iznosio 3,4 odsto.
  • Budžetski deficit 2016. godine iznosio je 1,7 odsto,
  • a državni dug je bio na nivou 71,5 odsto BDP-a.
  • Stopa nezaposlenosti u Albaniji 2016. godine je iznosila 16,3 odsto.
  • Očekivano trajanje života je 78 godina.
  • Statistika medjunarodnih finansijskih organizacija tvrdi da 63,3 odsto gradjana Albanije koristi Internet.

Rast inostranog turizma u Albaniji je eksplozivan:

  • 2000. godine je tu zemlju posjetilo 317.000 stranih turista,
  • a 2015. godine ih je bilo 4.131.000.

Prihod od inostranih turista 2000. godine je iznosio 398 miliona dolara, a 2015. godine 1,614 milijardi dolara.

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *