Povećanja PDV-a mozda neće biti?

Dodajte komentar

Postoji mogućnost da Vlada odustane od povećanja stope poreza na dodatu vrijednost (PDV), saopštio je premijer Duško Marković u Privrednoj komori

“Za naše opredjeljenje o povećanju PDV-a ostavili smo šest mjeseci da vidimo da li je ta odluka valjana i isplativa…Da budem krajnji optimista, možda i odustanemo od PDV-a. Tipično crnogorski, mi se sada borimo i iscrpljujemo oko onoga što tek treba da se desi u budućnosti, umjesto da se skoncentrišemo da sada uradimo sve da bi i te nepopularne odluke bile sa manjim posljedicama”, rekao je Marković nakon kritika privrednika.

On je kazao da treba sačekati da se sagledaju svi aspekti, pa tek onda krene sa kritikovanjem.

Vlada je mjerama Fiskalne strategije od 2017. do 2020. godine planirala da poveća opštu stopu PDV-a sa 19 na 21 odsto, dok će niža stopa ostati sedam odsto.

Marković je priznao da se odluke u administraciji sporo donose, da postoji strah od donošenja odluka, a da pojedini investitori već šest godina zbog toga čekaju na investiciju vrijednu 250 miliona eura.

Privrednici i članovi Upravnog odbora PKCG dva sata su juče ukazivali Markoviću, potpredsjedniku Vlade Milutinu Simoviću i ministru finansija Darku Radunoviću na visoka poreska opterećenja, nelogičnosti i namete lokalnih samouprava u Nikšiću, Pljevljima i Plužinama, ali i veoma visoke dažbine na troškove rada od 40 odsto.

Privrednici su tokom predstavljanja Analize fiskaliteta na nacionalnom i lokalnom nivou, koju je radila PKCG, Markoviću rekli da će planirano povećanje PDV-a od 1. januara 2018. oslabiti konkurentnost privrede, te da bi proširivanje poreske osnovice i smanjenje sive ekonomije bilo adekvatnije rješenje.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković objasnio je da se ne radi o kritikama, već o dijalogu sa predstavnicima vlasti i o stručnim i argumentovanim problemima u praksi koje privrednici iznose.

Marković je naveo da će uraditi sve da bi obezbijedili održivost budžeta u ovoj godini i naplatili 127 miliona koji su neophodni, a za narednu godinu kada budu zakonom uvodili tu mjeru vidjeće da li su sve dobro odmjerili i da li ima mogućnosti za korekciju.

Vlasnik Mesne industrije Goranović, Đorđije Goranović kazao je da planirano povećanje PDV-a privrednike dovodi u nezavidnu situaciju, jer im likvidnost drastično pada.

Generisaće se siva ekonomija u mnogo većem obliku nego što je to sada. Ne znam da nije osnovna namirnica neka viršla, čajna kobasica ili parizer. To konzumiraju najugroženije kategorije stanovništva, smatra Goranović koji je predložio da Vlada razmotri da prerađevine od mesa uđu u nižu stopu PDV-a.

Marković je kazao da se proizvodne hale opterećuju lokalni taksama kao da su poslovni prostori. Dodaje da ako ne bude dogovora sa lokalnim upravama Vlada će im oduzeti to pravo.

(Opširnije u Vijestima)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *