Za auto-put do sada utrošeno 216 miliona

Dodajte komentar

Za gradnju prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare do sada je utrošeno 216 miliona eura. Iz kineske kompanije CRBC, koja je glavni izvođač, saopšteno je da se radovi izvode na cijeloj trasi dionice od mSmokovca do Mateševa i da je do sada završena trećina iskopnih radova na tunelima.

“Izvođaču radova su po osnovu projektovanja i izgradnje ove godine isplaćene tri fakture ukupne vrijednosti 29 miliona eura, a ovih dana će biti plaćena i nova od 16 miliona”, kazali su Pobjedi iz Ministarstva saobraćaja, gdje očekuju da će ove godine na izgradnju auto-puta biti utrošeno svih 194 planirana miliona. Lani je izvođaču radova isplaćeno 9,3 miliona eura, a 2015. 161,9 miliona.

Moračica

“Stvaraju se pretpostavke da izvođač radova punim kapacitetom izvodi radove na terenu duž čitave trase od 41 kilometar, pa je za očekivati da će se realizovati planirani iznos projekta za ovu godinu”, rekli su iz Ministarstva.

Predstavnici CRBC-a naveli su da radovi ove godine teku planiranom dinamikom.

“Intenzivni građevinski radovi izvode se na 35 kilometra trase, dok na preostalih šest kilometara imamo pripremne radove”, kazali su iz CRBC-a.

Stope dva, tri i četiri mosta Moračice, jednog od najzahtjevnijih objekata na ovoj trasi su sada na 75 metara visine. Most će biti dugačak 960 metara, a najveća visina stuba je 161 metar.

“Tu imamo razdvajanje dva zidna platna, koja se rade u formi viljuške. Stope jedan i pet su izbetonirane šest, odnosno 18 metara. Moračicu trenutno gradi 205 kineskih radnika i 30 domaćih”, rekli su predstavnici CRBC-a i dodali da se radi i na mostovima Uvač 1, Uvač 4, Preslo, Jabuka, Mrke.

Naveli su da se radi na deset od planiranih 16 tunela na prioritetnoj dionici.

“U ovom trenutku završena je trećina iskopnih radova, prokopavanjem 9,5 kilometara. Slikovito, do sada su prokopane dvije dužine tunela Sozina”, izjavili su predstavnici CRBC-a.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *