Arapske države poslale Kataru 13 zahtjeva za okončanje krize

Dodajte komentar
Saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud

Četiri arapske države koje bojkotiraju Katar zbog njegove navodne pomoći terorizmu poslali su Dohi popis s 13 zahtjeva, među kojima je zatvaranje televizije Al Jazeere i poboljšanje odnosa s Iranom, rekao je funkcioner jedne od tih zemalja.

Popis zahtjeva za okončanje velike krize u Persijskom zalivu, koji su sastavili Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein, takođe uključuje zatvaranje turske vojne baze u Kataru, rekao je funkcioner za Reuters.

Katar takođe mora da objavi da prekida veze s terorističkim, ideološkim i sektaškim organizacijama, među kojima su Muslimansko bratstvo, Islamska država, al Kaida i Hezbolah.

Četiri države dale su Dohi rok od 10 dana da ispuni zahtjeve, a popis je Kataru predao Kuvajt, koji posreduje u sporu, rekao je neimenovani funkcioner.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Bahrain i Egipat prekinuli su veze s Dohom 5. juna, optužujući Katar da podržava islamističke militante i Iran.

Oni su zabranili Kataru ulazak u njihov vazdušni prostor i nametnuli trgovinske restrikcije te ograničenja kretanja osoba, a Saudijska Arabija je zatvorila svoju kopnenu granicu s Katarom.

Doha odlučno odbacuje optužbe svojih susjeda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *