86 odsto krivotvorene robe dolazi iz Kine i Hong Konga

Dodajte komentar

Kina i Hong Kong su najveći centri falsifikovane robe koja se prodaje širom svijeta, saopštila je danas Evropska policijska služba (Evropol).

U 2015. godini, gotovo 86 odsto krivotvorene robe širom svijeta, vredne 396,5 milijardi dolara, bilo je porijeklom iz ove dvije teritorije, prema obimnom izvještaju Evrostata na 74 strane, prenosi agencija Frans pres.

Sa unapređenjem željezničkih veza između Kine i Evrope, pojavila se i zabrinutost da će kriminalne mreže preći na jeftiniji način transporta robe nego što je prevoz brodskim kontejnerima ili avionima.

Turska je, takođe, važno čvorište za ulazak falsifikovane robe u EU, zajedno sa Tajlandom i Singapurom, navodi se u izvještaju, koji je izrađen u saradnji sa Kancelarijom za zaštitu intelektualne svojine EU.

Falsifikuje se i prodaje gotovo sve, od šampona do baterija, elektronike, brendirane garderobe, igračaka, lijekova i hrane.

Brojni krivotvoreni proizvodi se sada direktno prodaju kupcima preko interneta, što omogućava prolazak takve robe u malim paketima koji jednostavno prolaze granične kontrole.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *