Šta se sve nalazi na novčanicama koje svakodnevno koristimo

Dodajte komentar

Poznato je da širimo mikrobe gdje god da se zateknemo, a izuzetak nije ni novac. Nedavno istraživanje pokazalo je, međutim, da se na novčanicama nalazi mnogo više od toga bakterija, virusa i gljivica, prenosi Dejli mejl.

Rezultati naučne studije, objavljene u aprilu, koju je sproveo Univerzitet u Njujorku, pokazali su da se na novčanicama koje kruže ovim gradom nalaze stotine različitih sojeva bakterija.

Tu su salmonela, stafilokoka, ešerihija koli i Propionibacterium acnes – bakterija koja uzrokuje nastanak akni.

Ali, to nije sve.

Tragovi kokaina pronađeni su na 80 odsto uzoraka, a zabilježeni su i tragovi morfijuma, heroina, metamfetamina i ametamina.

Dalje na listi nalaze se ostaci hrane, DNK tragovi kućnih ljubimaca, tragovi fekalnih materija…

Iako se teške bolesti ne prenose često novcem, naučnici će pokušati da pronađu najbolji način za čišćenje novčanica između transakcija, prenosi portal Mojdoktor.me

Na primjer, izlaganje starijih novčanica ugljen-dioksidu na određenim temperaturama i pod određenim pritiskom, dovodi do uklanjanja ulja i prljavštine koji dospijevaju sa ljudskih prstiju, dok visoke temperature ubijaju mikrobe koji bi inače neometano mogli da opstanu na novcu.

Savejt istraživača je da nakon dodirivanja novčanica svakako izbjegavate kontakt s kožom, a kad stignete – dobro operite ruke.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *