Prosječna kamata IRF-a tri puta manja od bankarske

1 komentar

Prosječna efektivna kamata Investicionorazvojnog fonda na kraju prošle godine bila je 2,72 odsto, kod banaka 7,45, a kod mikrofinansijskih institucija čak 20,92 odsto, navodi se u izvještaju o radu IRF-a za prošlu godinu koji je ušao u skupštinsku proceduru i o kojem bi uskoro trebalo da raspravlja i skupštinski Odbor za ekonomiju, a potom i parlament.

Prosječna efektivna, odnosno kamata sa svim troškovima MFI je osam puta veća nego fonda, a banaka blizu tri puta. Podsjeća se da IRF plasira i beskamatne kredite za nezaposlene visokoškolce na Zavodu za zapošljavanje, tehnološke viškove… U izvještaju se navodi da su kamate MFI značajno smanjene nego na kraju 2015, ali da su i dalje drastično visoke.

“IRF je u prošloj godini plasirao 128,5 miliona eura kredita privredi, što je 10,6 odsto više nego godinu ranije. Od osnivanja fond je finansirao privredu sa ukupno 450,5 miliona eura”, navodi se u izvještaju.

Iako neprofitna organizacija, IRF je u prošloj godini ostvario profit od 409.421 euro. Aktiva IRF-a je iznosila 197,3 miliona ili 17,1 odsto više nego 2015, a kapital je bio 97,2 miliona eura ili 0,6 odsto više nego na kraju 2015. godine.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Najveci problem menadzmenta IRF-a jeste sto ne kapiraju da nisu banka nego razvojni fond. Stalno se takmice sa bankama iako trebaju imati potpuno razlicit koncept. Dodatno je nazalost puno lakse doci do bankarskog novca, jer su procedure IRF-a uzasne i traze kolateral puta 5. Dajte podatke koliko ste sa ovim sredstvima razvili privredu CG, sto je mnogo bitnije, koliko je ljudi zaposljeno, koliko je povecanja proizvodnja, dodatna vrijednost i koliko te poboljsali privredni ambijent. Treba da vam aplaudiramo sto ste umjesto banke vi dali 128 miliona po nizim stopama, e pa to nije vas primarni zadatak gospodo. Obezbijedite sredstva mladim ljudima koji imaju dobru ideju i zapocinju biznis bez kolaterala (do 20.000 recimo i to ne novac vec predmet investicije) pa ih pratite i pomazite u toku rasta… Ovako jedino sto imate da kazete je “Mi imamo manje kamatne stope od banke i plasiramo dosta sredstava” Bravo!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *