Od prodaje stanova naplatili 274,7 miliona

Dodajte komentar

Prodajom novoizgrađenih nekretnina u luksuznim turističkim naseljima Luštica Bej, Porto Montenegro, Portonovi u proteklih osam godina ostvaren je ukupan prihod od 274,7 miliona eura, rečeno je Pobjedi u Poreskoj upravi.

Porez

“Na taj je prihod obračunat porez na dodatu vrijednost od 42,6 miliona eura”, kazali su iz Poreske uprave.

Objasnili su da je poreski tretman prometa nepokretnosti u okviru elitnih turističkih naselja u potpunosti isti kao na bilo kojoj drugoj lokaciji na teritoriji cjelokupne države, a u skladu sa važećom regulativom.

“To znači da prvi promet nepo kretnosti podliježe oporezivanju porezom na dodatu vrijednost, a svaki naredni promet oporezuje porezom na promet nepokretnosti”, objasnili su predstavnici PU i naglasili da se u konkretnom slučaju radi o novoizgrađenim turističkim naseljima, te je u njima promet nepokretnosti oporezovan PDV-om.

Iz tog državnog organa podsjećaju da je stopa PDV-a po kojoj se oporezuje promet novoizgrađenih nepokretnosti 19 procenata, a iznos poreza uračunat je u cijenu nepokretnosti koju plaća kupac. S druge strane, porez na promet nepokretnosti plaća se za svaki naredni promet po stopi od tri procenta od poreske osnovice, koja predstavlja tržišnu vrijednost nepokretnosti u momentu sticanja, a porez je dužan prijaviti i platiti kupac.

U oktobru 2009. godine predstavnici Vlade, opštine Tivat i švajcarske kompanije Oraskom potpisali su ugovor o pro daji 90 odsto akcija preduzeća Luštica divelopment i valorizaciji sedam miliona kvadrata poluostrva Luštica. Ugovoreni investicioni program je 1,1 milijardu eura, a obuhvata izgradnju osam hotela, 1,25 hiljada stanova i vila, dvije marine, golf teren, konferencijski centar, te prodavnice, restorane, osnovnu školu i zdravstvene objekte. Marina za superjahte i nautičko naselje Porto Montenegro izgrađena je na mjestu nekadašnjeg vojnog brodogradilišta Arsenala, iznajmljenog prije decenije na 90 godina. To turističko naselje prošle godine postalo je vlasništvo investicione korporacije Vlade Dubaija.

Turistički kompleks Portonovi gradi se na prostoru nekadašnje kasarne “Orjenski bataljon u Kumboru. Vlada je u julu 2012. godine sa azerbejdžanskim Azmont investmentsom zaključila ugovor o dugoročnom zakupu kasarne, koji podrazumijeva ukupno ulaganje od 258 miliona eura. Azmont je nakon zaključenja ugovora sa hotelskim operaterom One&Only najavio investicije vrijedne 650 miliona eura. Portonovi će na 26 hektara imati 275 gradskih kuća i apartmana, marinu, prateće sadržaje i prvi One&Only hotel u Evropi sa 140 soba i vila, rezidencija, restorana.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *