Moody's: Kreditni rejting Crne Gore ograničen rastućim dugom

Dodajte komentar

Crnogorski kreditni rejting ograničen je rastućim dugom države, malom ekonomijom, nestabilnim rastom i snažnim oslanjanjem na spoljno finansi-ranje, navodi se u novom izvještaju agencije Moody's.

Moody’s je u maju prošle godine snizio dugoročni kreditni rejting Crne Gore za jedan nivo, sa Ba3 na B1 usljed, kako je objašnjeno, povećanja fiskalnih rizika povezanih sa izgradnjom autoputa Bar-Boljare.

“Kreditni izazovi Crne Gore uključuju velike fiskalne i spoljne neravnoteže i visok nivo duga koji ograničava sposobnost apsorpcije šoka u zemlji”, navela je potpredsjednica Moody'sa Rita Babihuga-Nsanze, u godišnjoj kreditnoj analizi Moody'sa za Crnu Goru koja je juče objavljena.

Ona je kazala da je udio duga države u BDP-u porastao na 67 odsto u 2016. godini, što znači da je više nego udvostručen u odnosu na 2008. kad je bio 28,4 odsto BDP-a.

U analizi se navodi da Moody's očekuje da će se fiskalni parametri Crne Gore pogoršati zbog troškova izgradnje autoputa koji će 2018. gurnuti dug države iznad 80 odsto BDP-a.

Očekuje i da će se budžetski deficit u 2017. godini pogoršati na 8,7 odsto BDP-a, što je više od predviđanja vlasti, zbog ubrzanja gradnje autoputa i nastavka pritiska na tekuće izdatke.

Moody's vjeruje da će fiskalna ekspanzija koja se desila tokom protekle dvije godine ograničiti opcije za svako prilagođavanje, zajedno s već rigidnim strukturama potrošnje: penzije i plate čine polovinu ukupnih rashoda, navodi se u analizi.

Moody's predviđa realni rast crnogorskog BDP-a od 3,3 odsto u 2017. godini, jer se nastavlja gradnja autoputa i sprovođenje ostalih investicionih projekata. Ipak, upozorava da postoje rizici koji proizlaze iz mogućih budućih kašnjenja građevinskih radova.

Privatna i javna potrošnja trebalo bi da bude umjerenija nakon uvođenja mjera fiskalne konsolidacije krajem 2016.

Crnogorske kreditne snage uključuju relativno visok nivo BDP-a po stanovniku u poređenju sa sličnima koji su ocijenjeni, zatim napredak u pridruživanja EU i perspektiva rasta podržana velikim prilivom stranih direktnih ulaganja (SDI) i projektima u turizmu i obnovljivoj energiji, navodi se u analizi.

Negativni izgledi rejtin-ga, kako se dodaje, odražavaju rizike povezane sa vladinom strategijom rasta i finansiranja duga.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *