Amerikanci će podržati mali i srednji biznis u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Povodom posjete američke nacionalne agencije za investicije – „Overseas Private Investment Corporation“ (OPIC ), Američka privredna komora u Crnoj Gori (AmCham Montenegro), juče je organizovala prijem za članice, radi upoznavanja mogućnosti za saradnju između crnogorskih kompanija i OPIC-a. Događaj je održan u vinskom podrumu “Šipčanik”.

OPIC podržava biznise na tržištima u razvoju, nudeći proizvode prilagođene svakom individualnom klijentu i projektu i rješenja za uobičajene probleme sa kojima se kompanije susrijeću, kao što su, nedostatak izvora finansiranja, politički i regulatorni rizici.

Predsjednica AmChama, Katarina Bulatović, poželjela je dobrodošlicu potpredsjedniku OPIC-a za finansiranje malih i srednjih preduzeća gospodinu Džejmsu Polanu i zahvalila Ambasadi SAD-a na saradnji i podršci koju pruža AmCham-u u svim aktivnostima. Bulatović je istakla važnost prve posjete OPIC-a Crnoj Gori. Iskoristila je priliku da sa prisutnima podijeli slogan AmCham-a “Stvaramo mogućnosti” i izrazila uvjerenje da će posjeta OPIC-a otvoriti nove mogućnosti za AmCham biznis zajednicu.

Bulatović je zaključila da je u cilju privlačenja američkih i drugih inostranih investicija neophodno nastaviti aktivnosti koje AmCham sprovodi, a koje se odnose na uklanjanje biznis barijera i omogućavanje bezbjednog, stabilnog i predvidljivog poslovnog ambijenta.

Tradicionalno, ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država, Margaret En Uehara, obratila se članovima i gostima AmCham-a tokom skupa. Prema njenim riječima, vlade SAD i Crne Gore dijele zajedničke ciljeve, i Vlada SAD-a pruža veliku podršku Crnoj Gori na njenom evroatlanskom putu koji će ojačati komercijalna partnertstva i povećati ekonomsku saradnju dvije države. Ambasadorka je izjavila da se u ostvarenju ovih ciljeva oslanja i na AmCham Montenegro kao organizaciju koja se transformisala u jakog, povjerljivog i neumornog zastupnika u stvaranju boljeg poslovnog ambijenta i privlačnije investicione klime za sve investitore, uključujući i američke.

Džejms Polan, potpredsjednik OPIC-a za finansiranje malih i srednjih preduzeća, upoznao je članice sa radom i programom agencije.

„Projekti koje finansira OPIC kreću se u rasponu od pola miliona do 50 miliona vrijednosti, za male i srednje investicije, pa do 400 miliona za infrastrukturne i energetske projekte. OPIC posluje u skoro svim segmentima ekonomije – od IT-a, preko nekretnina, obnovljivih izvora energije, malih i srednjih preduzeća“, kazao je Polan i naglasio da svi projekti kojima OPIC daje podršku moraju na neki način biti povezani sa Amerikom. On je dodao da OPIC prepoznaje projekte koji donose novu vrijednost, finansirajući od 50 do 75% ukupne vrijednosti investicije, i u slučaju kada ti projekti nijesu podržani od strane lokalnih komercijalnih banaka.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *