I žene mogu biti uspješni investitori

Dodajte komentar
Sallie Krawcheck

Studija koju je sprovela Aleksandra Tausig pokazala je da čak 91 odsto ispitanika smatra da su muškarci bolji investitori, te da ženama nije mjesto svijetu finansija jer “nemaju ni novca ni smisla za ulaganje”.

Četiri od pet finansijskih savjetnika su muškarci

Situacija je ista i u praksi, pa tako da je svijet finansija skrojen za muškarce i da nedostaju koncepti za žene, najbolje pokazuje podatak da u kancelarijama banaka i upravnim odborima konsultantskih investicionih firmi najčešće sjede muškarci, dok sa druge strane, žene posjeduju imovinu u vrijednosti od čak pet biliona dolara.

Uspjeh “Ellevesta” u borbi protiv stereotipa

“Ellevest“ je njujorška firma osnovana 2014. godine od strane Sallie Krawcheck, jedne od rijetkih uspješnih žena na Volstritu, koja je stekla slavu kao glavna izvršna direktorka finansijskih korporacija kao što su “CityGroup” i “Bank of America”.

Sallie Krawcheck tvrdi da u svijetu finansija postoje mnoge predrasude o ženama koje kažu da žene ‘nemaju ni novca ni smisla za ulaganje’, ali uvjerava da je glavni razlog za nedostatak žena u svijetu finansija, zapravo taj što finansijska industrija nije uspjela da dopre do žena jer podaci pokazuju da su čak četiri od pet finansijskih savjetnika – muškarci.

Zbog toga je ona 2014. godine odlučila da napusti krug “velikih” i osnuje svoj sopstveni start-ap, “Ellevest”. “Ellevest” je digitalna investiciona platforma za žene, koja ih savjetuje kako i u šta da ulažu novac.

Drugačiji koncept – prilagođen ženama

“Ellevest” u izradi svojih ponuda uzima u obzir mnoge činioce koji su karakteristični za položaj žena, kao što su niža primanja, mogućnost da će većina napraviti pauzu u karijeri kako bi se posvetila porodici, trudnoći i majčinstvu i činjenici da one u prosjeku žive duže.

Iako se ti faktori u većini konsultantskih investicionih firmi, najčešće ne uzimaju u obzir, velike investicione kuće su takođe prepoznale potencijal rada Sallie Krawcheck, pa je tako primjetan porast broja start-apova koji žele da pomognu ženama da ulože novac koji posjeduju.

Pa ipak, o uspjehu i promjenama koje je podstakla Krawcheck najbolje govori podatak da su najveće svjetske multinacionalne korporacije, koje se bave investicionim menadžmentom, kao što su “Black rock” i “Fidelity Investment” osnovale odsjek koji istražuje investicioni obrazac ponašanja žena.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *