Poreska uprava u julu raspisuje konkurs za 50 radnika

Dodajte komentar
Poreska uprava

Poreska uprava će za mjesec dana raspisati javni oglas za prijem 50 novih radnika, najavio je direktor ove ustanove Miomir M. Mugoša i najavio formiranje 11 novih organizacionih jedinica unutar Poreske uprave.

Kadrovi

“Dio zaposlenih smo ispratili u penziju, a neka radna mjesta ukinuli. Uz to smo spojili značajan broj radnih mjesta i stvorili prostor za zapošljavanje 50 novih radnika. Javni oglas biće raspisan za mjesec dana”, najavio je Mugoša.

Formiranje novih jedinica će povećati funkcionalnost i operativnost Poreske uprave.

“Zamislite da Poreska uprava nije imala sektor za ljudske resurse, unutrašnju kontrolu, analizu rizika… Nijesmo imali ni sektor za upravljanje dugom, a dug nam je 600 miliona eura”, objašnjava on.

Ako je to sve tako, kaže, onda je potpuno jasno koliki iskorak očekujemo kroz novu organizacionu strukturu.

14 miliona za reformu

“Ugovor o zajmu od 14 miliona eura sa Svjetskom bankom trebalo bi da bude potpisan u julu. Vlada je na prethodnoj sjednici dala saglasnost. Novi informacioni sistem će Poreskoj upravi stvoriti pretpostavku za nastavak reforme. Ako Poresku ne reformišemo, organizacionu strukturu ne ojačamo i kadrovski se ne obnovimo nema adekvatne borbe protiv sive ekonomije”, ocijenio je direktor Poreske uprave.

Mugoša smatra da se kroz reforme, ne samo u Crnoj Gori nego i u regionu, možda napušta jedan stari imidž da poreske uprave budu represivni organi.

“Naša namjera je da zajedno gradimo novi imidž poreskih uprava, budemo podrška održivom biznisu, da nam poreski obveznici budu partneri, da odnose gradimo na principima poštovanja i uvažavanja i da im pružimo ruku da teškoće što lakše savladaju. Naravno, prema svima koji nijesu disciplinovani moraju se preduzimati sankcije”, objašnjava Mugoša.

On ističe da je siva ekonomija složen problem, koji ne možemo rješavati samo unutar granica.

“Svijest poreskih obveznika ista je u Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji, Albaniji. Oni vole da iskoriste mogućnosti da svoje obaveze ne plaćaju ili plaćaju manje. Poreski obveznici potroše dosta vremena da osmisle kako da izbjegnu poreske obaveze. U ovom slučaju granice su samo formalne. Zato je saradnja između država bitna”, ocijenio je Mugoša.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *