Evropske berze u plusu u iščekivanju pregovora o Brexitu

Dodajte komentar

Politički događaji koji prate pregovore i detalje u vezi sa Brexitom bili su u fokusu investitora na jučerašnjem trgovanju, a većina svetskih berzi zabilježila je pozitivno kretanje.

Njemački DAX uvećao je vrednost za 1,1% i dostigao 12.888,9 poena prvog dana u sedmici, dok je francuski CAC zabeležio rast vrijednosti od 0,9% na 5.310,7 poena, usljed jačanja uticaja novoizabranog predsjednika Makrona. Britanski FTSE registrovao je plus od 0,8% na 7.523,8 poena, a početak i tok pregovora o detaljima odvajanja Britanije od Evropske unije biće jedna od glavnih tema i u narednom periodu.

Rekordne vrijednosti zabilježene su na zatvaranju američkih berzi, dok su akcije tehnološkog sektora predvodile dobitnike. Dow Jones zatvorio je sesiju na 21.529 poena, uz rast od 0,7% dok je S&P 500 vrijedio 2.453,5 poena, 0,8% više nego na prethodnom trgovanju. Nasdaq je skočio 1,4% na 6.239 poena, a najveće tehnološke kompanije registrovale su rast od 1% u proseku.

Nafta je dotakla sedmomjesečnu minimalnu vrijednost, usljed povećanja broja bušotina i sve veće neizvjesnosti u pogledu prezasićenosti tržišta ovim energentom. Američki WTI skliznuo je 1,4% na 44,1 USD po barelu, dok je evropski reper Brent korigovao vrijednost naniže za 1% na 46,9 USD po barelu. Snažan pad vrijednosti registrovao je prirodni gas, koji je izgubio 4,7% i pao na 2,89 USD po metru kubnom.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *