Balkanske zemlje traže od EU-a besplatan roaming

Dodajte komentar

Ministri zaduženi za telekomunikacije iz Srbije, BiH, Crne Gore i Makedonije postigli su dogovor da Evropskoj komisiji upute pismo o ukidanju roaminga.

Dogovor je postignut da se pošalje pismo u kome traže da se odluka o ukidanju roaminga u zemljama Evropske unije proširi i na te četiri države.

Kako se navodi u saopštenju potpredsjednika Vlade Srbije i ministra trgovine turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, trebalo da se usaglase sadržaj i tekst pisma koje će biti upućeno potpredsjedniku Evropske komisije za jedinstveno digitalno tržište Andrusu Ansipu.

Pismo će, pored Rasima Ljajića, potpisati ministar komunikacija i saobraćaja Bosne i Hercegovine Ismir Jusko, ministar ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar za informaciono društvo i administraciju Makedonije Damjan Mančevski.

Ministar Ljajić kaže da su se četiri ministra “bukvalno za pet minuta” telefonom dogovorila o realizaciji ove inicijative.

“Mi smo svjesni da realizacija neće biti ni jednostavna, ni brza, ni laka, s obzirom na to da je i u okviru same Evropske unije usaglašavanje oko ukidanja roaminga trajalo punih 10 godina. Mi smo sličnu inicijativu pokrenuli prije dvije godine, ali ona tada nije prihvaćena. Ne treba ni sada stvarati prevelika očekivanja, ali smatramo da bi, kao zemlje u procesu pridruživanja, i naši građani trebalo da imaju benefite koje koriste i građani Evropske unije. Uostalom ova odluka važi i za zemlje koje nisu članice Evropske unije kao što su Norveška, Island i Linhenštajn”, rekao je Ljajić.

On je podsjetio da su upravo Srbija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Makedonija prije tri godine potpisale sporazum o međusobnom snižavanju cijena roaminga i da se zahvaljujući tom sporazumu već tri godine zaredom postepeno snižavaju cijene usluga roaminga u četiri države regiona.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *