Evropski gradovi u trci za titulu novog finansijskog centra

Dodajte komentar

London je do sada bio neprikosnoveni finansijski centar Evrope, ali posle zvaničnog pokretanja procedure za izlazak Velike Britanije iz EU, to mjesto zauzeće neki drugi grad. U trku su se već uključili Pariz, Dablin, Madrid, Luksemburg, Amsterdam, ali analitičari smatraju da najviše šansi ima Frankfurt.

Iako je London prije dvije godine bio proglašen za svjetski finansijski centar, posle Brexita, tu titulu neće imati ni u Evropi. Naime, London je do sada bio neprikosnoveni finansijski centar Evrope, ali posle zvaničnog pokretanja procedure za izlazak Velike Britanije iz EU, to mjesto zauzeće neki drugi grad. U trku su se već uključili Pariz, Dablin, Madrid, Luksemburg, Amsterdam, ali analitičari smatraju da najviše šansi ima Frankfurt. Ne samo što već ima reputaciju u međunarodnim finansijskim krugovima i dobru povezanost sa ostalim evropskim gradovima, nego i zbog toga što je u njemu sjedište Evropske centralne banke.

Nedavno je predsjednik eurogrupe Jerun Dajselblum izjavio da bi London mogao da izgubi dominantnu poziciju finansijskog centra Evrope nakon što velika Britanija istupi iz EU. “Biće izuzetno kompleksno dozvoliti londonskom Sitiju da ostane evropski centar za finansijske usluge, ukoliko vremenom dođe do odstupanja od regulatornih standarda”, ocijenio je Dajselblum. “Izjednačavanje propisa i regulativa Ujedinjenog Kraljevstva sa EU je prilično jednostavno na početku. Međutim, sa protokom vremena, naši standardi i načini nadzora će početi da se razlikuju”, dodao je on.

Veliika Britanija bi 2019. godine trebalo da napusti EU, a već sada se vrši pregrupisavanje na finansijskom tržištu.

London prije dvije godine dobio titulu finansijskog centra svijeta, a sada to neće biti ni u Evropi

Prema istraživanju, koje je 2015. godine sprovela kompanija Z/Yen, ključan faktor za izbor Londona kao svjetskog finansijskog centra bila je politička stabilnost, ali su značajnu ulogu imali i faktori, poput troškova života, mjera protiv korupcije, kvaliteta prevoza, interneta i infrastrukture, nivoa stranih investicija, udela tržišta u globalnoj ekonomiji i nivoa poreza, kao i vrijednost obveznica.

Tako je London uspio da pretekne Njujork, kao i još 84 grada, koji su bili predmet analize. Kad je riječ o redosledu na listi, Hong Kong je bio na trećem, Singapur na četvrtom, a Tokio na petom mjestu. U prvih deset na listi našli su se i Toronto, San Francisko i Vašington. Od evropskih gradova dobro su se kotirali Frankfurt, Varšava i Dablin.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *