Radunović: Do 2020. suficit 4,5% BDP-a

1 komentar

Mjerama štednje, Crna Gora će prema procjenama, do 2020. imati suficit 4,5% bruto društvenog proizvoda i trend smanjenja javnog duga na 67% BDP-a, a mjere su urađene u saradnji sa Svjetskom bankom i MMF-om, kazao je ministar finansija Darko Radunović na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima.

Na tradicionalnom Samitu čija je tema „Finansijska stabilnost regiona u novom globalnom okruženju“, u organizaciji beogradskog nedjeljnika NIN, ministri finansija diskutovali su o bržem privrednom rastu, pa su predstavnici Crne Gore poručili da će mjerama štednje konsolidovati javne finansije, dok se iz Federacije BiH čulo da je došlo do povećanja zaposlenosti i izvoza i da Federacija BiH prati pozitivna finansijska kretanja.

Ministar finansija Crne Gore istakao je da je crnogorska Vlada krenula u sprovođenje nepopularnih mjera oko poreza, ali da će sada imati i dodatne mjere, od oko 117 miliona eura. To su podizanje akcize na cigarete i uvođenje akcize na ugalj, povećanje akcize na alkohol, kao i povećanje PDV-a sa 19 na 21 odsto.

“Na rashodnoj strani smanjili smo fond bruto zarada. Smanjen je koeficijent zarada u javnom sektoru za jedan procentni poen, za grupe poslova u A,B i C kategoriji za šest odsto su smanjene zarade, to su funkcionerske plate. Sa sanacionim mjerama smanjili smo plate za osam odsto, pa za jedan i sada za šest odsto”, kazao je Radunović.

Istakao je da su smanjeni izdaci za socijalna davanja.

“Imali smo Zakon o majkama sa troje djece, koji je bio pravi monstrum u finansijama, koji je mogao da nam uruši cio sistem. Zašto sve ovo radimo? Da bi smo imali fiskalnu stabilnost i mi očekujemo primjenom ovih mjera da ćemo biti u prilici da u 2020. godini ulazimo u zonu suficita od 4,5% BDP-a, a takođe očekujemo smanjnje javnog duga u 2020. godini na 67 odsto”, rekao je Radunović.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nas ministar patispanj vlade je juce u Becicima bio beskrajno stetan upravo implementaciji fiskalne strategije svojim pokazanim neznanjem.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *