Od “Hiljadu plus” građevinske kompanije u plusu 15,86 miliona eura

Dodajte komentar

Građevinske firme koje su prodale stanove preko projekga Hiljadu plus prihodovale su ukupno 15,86 miliona eura. Od ukupne sume koju je prihodovalo 11 građevinskih firmi, tri su uzele čak 14 miliona. U pitanju su Zetagradnja, Cijevna komerc i Čelebić.

Najviše novca od projekta zaradila je Zetagradnja, čiji je vlasnik Blagota Baća Radović, koja je prihodovala čak 10,5 miliona eura za prodata 254 stana. Cijevna komerc, čiji je vlasnik Danilo Petrović, zaradila je 2,2 miliona eura prodavši 47 stambenih jedinica, dok je firma “Čelebić, vlasništvo Tomislava Čelebića, zaradila 1,2 miliona eura prodajom 25 stanova, pokazuju podaci iz finalnog izvještaja o završetku projekta Hiljadu plus.

Taj dokument, koji je Vlada usvojila na poslednjoj sjednici, pokazuje da je 376 domaćinstava kroz taj projekat obezbijedilo krov nad glavom, odnosno 910 građana. Ministarstvo održivog razvoja i turizma (MORT) je kroz projekat podijelilo 674 vaučera, od čega je realizovano 376. Sa investitorima je potpisano 398 predugovora, ali su 22 raskinuta, pa je ukupno prodato 376 stanova.

Najviše kredita odobrila je Sosijete ženeral Montenegro banka, čak 150, ukupne vrijednosti 6,3 miliona. NLB banka je odobrila 106 kredita i pozjamila ukupno 4,5 miliona, CKB 42 kredita i 1,8 miliona, Erste 31 kredit i 1,26 miliona, Prva banka 28 kredita i 1,21 milion, a Lovćen banka 19 kredita i 742,3 hiljade eura.

Najveću stopu realizacije kredita imala je upravo Sosijete ženeral banka od 64,4 odsto, a najmanju Komercijalna banka Budva kod koje niko od četiri aplikanta nije realizovao kredit.

Najviše je bilo jednočlanih domaćinstava koja su kupila stan -111, tročlanih je bilo 99, dvočlanih 85, četvoročlanih 73, a petočlanih osam.

Po strukturi stanova, najviše je kupljeno jednosobnih, čak 248. Prodata su 102 dvosobna stana, 18 garsonjera i osam trosobnih.

“Od početka realizacije projekta Hiljadu plus, to jest od 2011. godine do danas, stambeno pitanje je riješilo 809 domaćinstava, odnosno 2.149 građana. Uzimajući u obzir činjenicu da su prve dvije faze projekta uspješno realizovane, kao i da je zainteresovanost građana izuzetno velika, donijeta je odluka o nastavku projekta. U cilju nastavka projekta, MORT radi na pripremi sledeće treće faze projekta socijalnog stanovanja Hiljadu plus. U toku su pregovori sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope (CEB) kako bi se obezbijedila nova kreditna sredstva. Takođe, Vlada je Zakonom o budžetu za 2017. godinu predvidjela kreditno zaduženje kod CEB-a u iznosu od deset miliona za implementaciju treće faze projekta. Model finansiranja će biti isti kao prethodni, to jest Vlada će finansirati polovinu iznosa vrijednosti projekta, komercijalne banke će finansirati 45 odsto, dok će učešće građana biti minimum pet odsto vrijednost”, piše u dokumentu Vlade.

Kroz drugu fazu projekta na nivou Crne Gore prodato je 45,13 odsto od ukupnog broja prodatih stanova u novogradnji.

Ideja za treću fazu je da se uključe i stanovi koji nijesu novogradnja. Kroz Hiljadu plus kamatna stopa je bila 3,99 odsto, što je za dva procenta manje od najmanje stope na tržištu za stambene kredite.
Šef projektnog odbora za projekat Hiljadu plus bio je pomoćnik ministra turizma Marko Čanović.

Na sjeveru prodata dva stana, na jugu nijedan

U Podgorici su kupljene 352 stambene jedinice, u Nikšiću 22 i u Bijelom Polju dvije. Dakle, na sjeveru je samo dvoje ljudi riješilo stambeno pitanje, na jugu nijedno, a u centralnom regionu 374 domaćinstva.

Prosječna cijena kvadrata 1.064 eura

Prosječan prihod domaćinstava noja su nupila stan iznosio je 907,44 eura, don je prosječna cijena kvadrata iznosila 1.064 eura. Prosječna vrijednost kredita iznosi 44,7 hiljada, a prosječna cijena stana 53,9 hiljada.

Najskuplji kvadrat je bio kod Čelebića, koji je samo prodavao stanove u Siti kvartu u Podgorici, 1.200 eura, dok je kod Zetagranje kvadrat u prosjeku bio 1.044 eura. Oni su prodavali stanove na više lokacija u Podgorici. Prosječna cijena kvadrata kod LD grupe iz Ninšića bila je 647 eura. Oni su prodali 11 stanova.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *