Zaustavljen pad tehnoloških akcija, Dow na rekordnom nivou

Dodajte komentar

Tehnološke akcije prekinule su juče dvodnevni silazni trend što je omogućilo Dow Jones-u da uknjiži novi rekordni nivo. Dow je ojačao 0,4% na 21.328,5 poena, dok je S&P 500 zabilježio rast od 0,5% na 2.440,4 poena.

Vodeći dobitnici bili su sektori osnovnih resursa i IT-a. Nasdaq je okončao trgovanje u plusu 0,7% na 6.220,4 poena. U centru pažnje investitora je dvodnevno zasijedanje Fed-a, na kojem će se izvjesno donijeti odluka o povećanju kamata, ali će ulagači tražiti jače signale u vezi sa intezitetom smanjivanja ogromnog portfelja Fed-a, prije svega državnih hartija, akumuliranih tokom posljednjih deset godina.

Berze u Evropi su mahom zabilježile rast na jučerašnjem trgovanju. Indeks 30 najvećih njemačkih kompanija, DAX, ojačao je 0,6% na skoro 12.765 poena dok je francuski CAC porastao 0,4% na 5.261,7 poena. Blagi pad je pretrpio britanski FTSE od 0,2% na 7.500,4 poena. Na ekonomskom polju objavljen je podatak da je inflacija u Velikoj Britaniji porasla u maju 2,9%.

Tržište nafte je oslabilo nakon što je OPEC objavio izvještaj u kome se navodi da je došlo do povećanja proizvodnje u maju za 1% u odnosu na prethodni mjesec, uprkos dogovoru o smanjenju obima proizvodnje. WTI se trgovao na oko 46 USD po barelu, dok je Brent trgovanje završio na nivou od 48,3 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *