Ponovo počeo postupak protiv Atlas banke zbog garancije od 12,5 miliona

Dodajte komentar
Atlas banka u Podgorici

U Privrednom sudu pred sudijom Zoranom Ašaninom krenuo je ispočetka postupak po tužbi kompanije “Kaspia property” iz Dubaija protiv Atlas banke zbog neisplaćenih 12,5 miliona eura na ime bankarske garancije.

Ovo je naložio Apelacioni sud nakon što je ukinuo prvostepenu presudu kojom je odbijen zahtjev za isplatu i usvojio žalbu Arapa. Odbijanjem sudije Ašanina da sasluša predsjednika Atlas grupa Duška Kneževića, koji je bio nalogodavac garancije, kao i tadašnjeg direktora Atlas banke Đorđa Đurđića, prema mišljenju sudija Apelacionog suda, nije utvrđeno činjenično stanje. Zato je, ovog puta, sudija prihvatio zahtjev advokata banke Igora Martinovića da, osim pomenuta dva svjedoka, na iduće ročište kao svjedok bude pozvan i nekadašnji direktor ove banke za poslove sa privredom Nikola Vujošević.

O prijedlogu Martinovića da se kao svjedoci saslušaju i odgovorna lica “Kaspie” i sprovede finansijsko vještačenje kako bi se utvrdilo evidentiranje garancije u finansijama banke, sudija se još nije izjašnjavao. Ostalo je i da naknadno odluči o ostalim dokaznim prijedlozima advokata “Kaspie” Zorana Milića i to o ugovoru između Duška Kneževića i “Kaspie”, izvodu azerbejdžanske banke da je iz njenog trezora uplaćeno Kneževiću osam miliona eura, te dokazu o plaćanju ukupno 4,4 miliona u dva navrata sa računa ove kompanije na račun Kneževića.

Advokat Milić je ukazao na to da njegov klijent više od dvije godine čeka na isplatu, te najavio da će tražiti kamatu i naknadu štete. Advokat banke Igor Martinović podsjetio je da je Apelacioni sud tražio da se utvrdi za koji je pravni posao bila vezana sporna garancija, te da li su ispunjene obaveze iz tog ugovora. Kaže da u dosadašnjem postupku nije prezentovan nijedan dokaz o tom poslu. Milić pak smatra da je Apelacioni sud tražio da se identifikuje taj pravni posao, ali ne i da se istražuje. Kao adresu za pozivanje Kneževića na iduće ročište, koje će biti održano 10. jula, data je njegova adresa na Kipru, ali je Milić tražio i da se kontaktira Uprava policije kako bi se dobila informacija o njegovom prebivalištu u Crnoj Gori.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *