Berze nadoknađuju gubitke

Dodajte komentar

Na evropskim berzama u utorak ujutro cijene dionica su blago porasle, nadoknadivši dio jučerašnjih gubitaka, a trguje se oprezno uoči sjednice čelnika američke centralne banke.

STOXX 600 indeks vodećih europskih dionica bio je oko 9,45 sati u plusu 0,2 posto, nakon što je juče oslabio.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na dobitku 0,20 posto, na 7.526 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,35 posto, na 12.735 bodova, a pariški CAC 0,30 posto, na 5.257 bodova.

Na evropskim su berzama cijene dionica jutros porasle, uprkos jučerašnjem padu burzovnih indeksa na Wall Streetu, što je bila posljedica pada cijena dionica u tehnološkom sektoru drugi dan zaredom.

Podršku tržištima pruža rast cijene nafte, nakon što je Saudijska Arabija najavila smanjenje isporuka klijentima, što upućuje na zaključak da se drži OPEC-ovog dogovora o smanjenju proizvodnje.

Jutros je cijena barela na londonskom tržištu porasla 0,5 posto, na 48,55 dolara. I na američkom je tržištu barel poskupio 0,5 posto, na 46,30 dolara.

Ipak, na tržištima vlada oprez jer danas počinje dvodnevna sjednica čelnika američke centralne banke.

Na tržištu vlada uvjerenje da će Fed povećati ključne kamatne stope za 0,25 procenata, drugi put od početka godine, a najviše će se pratiti poruke čelnika centralne banke o tome je li američka privreda dovoljno snažna kako bi izdržala još jedno povećanje cijene novca do kraja godine.

U slučaju da Fed poveća kamate i signalizira da bi do kraja godine mogao još koji put povući takav potez, to bi podržalo jačanje dolara, ali bi loše uticalo na tržišta kapitala, kažu analitičari.

I na azijskim berzama cijene dionica jutros su porasle, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica oko 9,45 sati bio u plusu 0,5 posto.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks oslabio 0,05 posto, na 19.898 bodova.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *