Kako Facebook špijunira sve svoje korisnike?

Dodajte komentar

Bezbjednosni stručnjak Brus Šnajer otkrio je nekoliko manje poznatih načina kako “Facebook” prikuplja korisničke podatke.

Jedna od najvažnijih stvari jeste što vas “Facebook” prati svuda u stopu. Znaće i u koje ste sve pojedinačne radnje ušli, a ako niste zadovoljni time, deaktivirajte dozvolu na Anroid i iOS.

Koje sajtove posjećujete

Veliki broj sajtova na svojim stranicama ima opciju za Like, što znači da “Facebook” ima vrlo dobru predstavu o tome koja su vam interesovanja i planovi, čak i kada niste na mreži.

Vaš finansijski status

Prikupljanjem podataka u vezi sa mjestom u kojem živite, proizvodima koje naručujete preko interneta i konsultacija sa brojnim marketinškim partnerima širom svijeta, “Facebook” će uspjeti da izgradi prilično dobru sliku o vašem finansijskom stanju u pokušaju da oglašivačima proslijedi što korisnije informacije

Statusi i objave

Prema istraživanju iz 2012. godine, “Facebook” zna sve što ste napisali, a zatim povukli, na osnovu čega sudi o vašoj neodlučnosti.

Aplikacije koje instalirate

“Facebook” analizira ne samo podatke koje ostavite na toj mreži, već i sve podatke drugih aplikacija koje koristite na svom telefonu.

Aplikacije koje koriste vaši prijatelji

“Facebook” sakuplja sve podatke koje razmenite sa svojim prijateljima.

Kada niste raspoloženi

“Facebook” uvek zna kada se osjećate mizerno, i tvrdi da ovu vrstu podataka nikada neće ustupiti kompanijama za oglašavanje.

“Facebook”-ove druge aplikacije

Čak i ako maltene nikad ne koristite “Facebook”, ova društvena mreža će i dalje sakupljati informacije o vama putem aplikacija koje se nalaze u njenom posjedu, poput “Instagrama” i “WhatsAppa”.

Jedini način da u potpunosti zaštitite svoju privatnost jeste da obrišete Facebook nalog, prenosi Gizmodo.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *