Lukić: Daleko je nulta stopa, a još dalje negativna

Dodajte komentar

Nerealno je da kamatne stope na depozite udu u zonu negativnih. Posebno kadaje riječ o štednji građana. Dug je put i do nulte stope. Kod velikih depozita pravnih lica će se banke postaviti zavisno od potrebe za domaćim depozitima kao izvorom sredstava, kazao je u intervjuu Pobjedi glavni izvršni direktor Erste banke Aleksa Lukić.

Podsjetio je da je Crna Gora medu vodećima u regionu po visini kamata na eurske depozite.

POBJEDA: Koliko Erste banka ima u kreditima?

LUKIĆ: Prošle godine smo najviše rasli u kreditiranju stanovništva, uglavnom kroz stambene i gotovinske kredite. I ove godine planiramo rast, a preliminarni podaci ukazuju da ćemo plan i ostvariti. Krediti stanovništvu i pravnim licima na kraju aprila su iznosili 284 miliona eura. Jačamo saradnju sa privredom kroz podršku SME, kao i nekoliko većih projekata.

POBJEDA: Da lije u planu snižavanje kamatnih stopa?

LUKIĆ: Prošle godine smo imali snažno snižavanje aktivnih kamatnih stopa, nakon talasa snižavanja pasivnih. Na nekim vrstama kredita kamate su pale za više od dva procentna poena. Uveli smo niz olakšica i kod sredstava obezbjeđenja. Reakcija tržišta potvrđuje da smo dobro shvatili potrebe klijenata i kvalitetno odmjerili ponudu.

Nesporno je da se razlika u kamatama u odnosu na ostale zemlje Evrope smanjuje, posebno kod dugoročnih kredita. Bonitetni klijenti danas dobijaju povoljnije uslove, a manje bonitetni i oni koji ne pridaju adekvatnu pažnju kvalitetu upravljanja biznisom i dokumentovanju poslovanja, nose veći rizik i zadužuju se po nepovoljnijim uslovima.

POBJEDA: Da li je snižavanje kamata praćeno povećanjem naknada?

LUKIĆ: Većina banaka u Crnoj Gori je bila naslonjena na kamate kao dominantan izvor prihoda, što može da ukaže na nerazvijenost bankarskih usluga. Razvojem savremenih usluga, globalizacijom, mijenjaju se i potrebe klijenata i sve su važnije napredne usluge vezane za transakcije, digitalne platforme… U Erste ćemo više pažnje usmjeriti na jačanje nekamatonosnih prihoda prvenstveno kroz uvođenje novih usluga i tarifa povezanih s njima.

POBJEDA: Kako ste zadovoljni poslovnim rezultatom banke?

LUKIĆ: U kontinuitetu jačamo obim saradnje sa građanima i privredom. Danas vidimo da je tržište prihvatilo Erste kao banku koja ima kvalitetnu uslugu, bilo da zatreba kredit, zahtjevniji model finansiranja investicije ili podrška u upravljanju portfeljom hartija od vrijednosti. U 2016. smo napravili snažan iskorak u ponudi stambenih kredita i omogućili stotinama porodica pristupačno rješenje za “krov nad glavom. Poslovanje banke je stabilno i na liniji strateških odrednica. Rastemo u svim bitnim segmentima, a pokazatelji kvaliteta aktive su veoma dobri. U 2016. smo ojačali tržišno učešće u aktivi na 12,3 odsto, krediti su rasli 6,7 odsto, a depoziti 19 odsto. Snizili smo stopu “loših kredita na ispod šest odsto i ona je među najnižima na tržištu. Jačanje podrške klijentima uz snažan fokus na kontroli troškova i upravljanju rizicima, rezultirali su do sada najboljim neto finansijskim rezultatom. Gradimo osnovu da postanemo vodeća banka u Cnoj Gori. U okruženju niskih kamatnih stopa i sve manjih kamatnih margina, ulažemo u razvoj digitalnih rješenja koja brišu prostorne i vremenske barijere između banke i klijenta. U tome nam je važna podrška vlasnika i šire porodice kojoj pripadamo Erste grupe.

POBJEDA: Koliko je refinansiranih kredita i koliko su barijera kreditnom rastu bilansi kompanija koji, po mnogim ocjenama, nijesu slika pravog stanja?

LUKIĆ: U posljedne vrijeme aktuelno je refinansiranje, kao prirodna reakcija klijenata na pad kamatnih stopa, usljed konkurencije među bankama. Što se tiče bilansa i finansijskih izvještaja kompanija, to je tema čiji značaj često naglašavam. Kvalitetno finansijsko izvještavanje bi moralo biti važno kompanijama koje žele da grade dugoročne poslovne veze. Pouzdani izvještaji nijesu bitni samo bankarima kao kreditorima koji treba adekvatno da procijene (ne)rizičnost plasmana, već i partnerima, potencijalnim ulagačima, sistemu. Ne mogu da kažem da ovdje nemamo pomaka, ali i dalje smo daleko od toga da budemo zadovoljni.

POBJEDA:Iz Svjetske banke su ocijenili i da je veliki broj banaka na ovom tržištu jedna na 40.000 stanovnika. Očekujete li promjene?

LUKIĆ: Broj banaka je iznad optimuma u odnosu na veličinu i strukturu tržišta. Crna Gora je prema tom pokazatelju apsolutni prvak u regionu, a slijedi Slovenija u kojoj je jedna banka na 100.000 ljudi. U Rumuniji, na primjer, je banka na 620.000. Promjene očekujem. Potrebne su i tržištu i bankama.

Novi poslovni prostor platili devet miliona

POBJEDA: U kupovinu novog poslovnog prostora koliko je uloženo?

LUKIĆ; Oko devet miliona eura. Investicija će nam u narednim godinama donijeti veliku uštedu jer smo znatno smanjili trošak zakupa, a objekat je energetski efikasan, rađen po najnovijim standardima. Uspjeli smo da obezbijedimo sve sadržaje za zaposlene koje nam diktiraju standardi grupe, a istovremeno imamo najmanji utrošak po opremanju radnog mjesta medu članicama grupe.

U novom sjedištu smo okupili službe do tada “rasute” na tri lokacije u Podgorici. Brža komunikacija i jača interakcija u open-space prostoru unaprijediče način na koji radimo, a time i kvalitet naše usluge.

Privredi dali 112 miliona

POBJEDA: Koliko je kredita plasirano privredi ukupno a koliko za “zelenu energiju” i gradnju malih HE?

LUKIĆ: Krediti pravnim licima su krajem aprila iznosili oko 112 miliona eura. U finansiranju zelene energije Erste je tržišni lider, sa ekspertizom i potencijalom da kvalitetno isprati ulaganje u obnovljive izvore. Crna Gora ima velik i neiskorišćen potencijal u hidroenergiji, a obnovljivi izori energije su važni za naš strateški razvoj.

Kontrolišu kreditiranje povezanih lica

POBJEDA: Iz Svjetske banke su kritikovali rasprostranjenost kreditiranja povezanih lica i slabo korporativno upravljanje. Koliko je to realan problem?

LUKIĆ: Na ovo pitanje odgovoriću iz vizure banke koju predstavljam. Primjenjujemo načela korporativnog upravljanja i kontrolišemo kreditiranje povezanih lica prema strogim standardima Erste grupacije.

Netbanklng povećan 50 odsto za dvije godine

POBJEDA: Koji su planovi banke u oblasti elektronskog bankarstva?

LUKIĆ: Elektronsko bankarstvo je budućnost, a digitalizacija jedan od naših strateških stubova. Podaci o korišćenju elektronskog bankarstva pokazuju u kolikom smo zaostatku za zemljama okruženja. Tu postoji neiskorišćen potencijal. E-bankarstvo je sada zastupljenije medu privrednicima, ali će se i to mijenjati stasavanjem tehnološki potkovanih generacija koje žele brzu, jednostavnu i pouzdanu uslugu i pregled obaveza, transakcija i raćuna najednom mjestu. Na to ukazuju i naši podaci o korišćenju Erste Netbankinga, koje je za manje od dvije godine poraslo više od 50 odsto.

Za deceniju zaposlili 110 ljudi

POBJEDA: Da li su u planu korekcije broja zaposlenih?

LUKIĆ: Naš tim ima 272 zaposlena. Raste i dalje jer širimo poslovanje, prihvatamo nove standarde koje propisuje regulator, a dodatno i Erste grupa, a sve to stvara potrebu za dodatnim kadrom. U posljednjih 10 godina smo zaposlili 110 ljudi. Od dolaska smo utrostručili tržišno učešće sa četiri na 12 odsto. Naši ciljevi i strategija nameću potrebu za novim prostorom drugačijeg koncepta, koji će omogućiti zaposlenima da iskažu dobre osobine u kolektivu i radu s klijentima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *