Izolacija Katara: Qatar Airways u ogromnim problemima

Dodajte komentar
Velika geopolitička kriza od juče trese Arapski poluotok, nakon što su Saudijska Arabija, Bahrein i Ujedinjeni Arapski Emirati (uz Egipat) objavili da prekidaju diplomatske veze s Katarom kojeg optužuju za “podrsku terorizmu”, terorističkim organizacijama al-Qaidi, Islamskoj državi (IS) i grupi Muslimanskom bratstvu.

Puno se juce pisalo o mnogim posljedicama koje će potpuna diplomatska blokada susjeda imati za malenu pustinjsku državu površine 11.586 kilometara kvadratnih (gotovo duplo manje od Slovenije) čija je jedina kopnena granica ona sa Saudijskom Arabijom. Bilo da je riječ o nedostatku hrane ili očekivanoj inflaciji, kao i upitnoj organizaciji SP-a u fudbalu 2022., sigurno je da se Katar, čijih je 2 i po miliona stanovnika u prosjeku najbogatije na svijetu (BDP mjeren kupovnom moći iznosi 145.000 dolara po stanovniku godišnje, nominalni oko 70.000 dolara), u velikim problemima.

Prvi i najveći udar diplomatske blokade susjeda već je osjetila poznata državna aviokompanija Qatar Airways. Za kompaniju koja zapošljava 24.000 osoba, čija flota broji 192 aviona koji lete prema više od 150 destinacija u 73 države svijeta, i koju su korisnici u više istraživanja proglasili najboljom na svijetu, gubitak pristupa zračnom prostoru Bahreina, Emirata i Saudijske Arabije mogao bi imati razarajući efekt.

– Gubitak pristupa njihovom zračnom prostoru bi efektivno prizemljio Qatar Airways, napisali su u svojem izvještaju iz Centra za avijaciju (CAPA), koje citira Business Insider.

– Zračni prostor Katara je uglavnom okružen zračnim prostorom Bahreina, s istočne strane im je zračni prostor Emirata, a mali komad na jugu je pak omeđen zračnim prostorom Saudijske Arabije – kažu iz CAPA-e.

I dok bi gubitak saudijskog zračnog prostora prilično koštao kompaniju zbog mijenjanja ruta svojih aviona prema Africi, gubitak pristupa zračnom prostoru Bahreina bio bi ravan katastrofi za tako malenu državu i njen zračni prostor. Dakle, ako blokada potraje i dalje, avioni Qatar Airwaysa bili bi prisiljeni letjeti kroz zračni prost u kojem nemaju dozvolu za proložak samo da bi stigli do svoje baze u Dohi.

I dok iz aviokompanije nisu objasnili kako se misle nositi s naglim nedaćama, vrlo je upitno da li Bahrein i Emirati mogu legalno zabraniti pristup avionima Qatar Airwaysa svojem zračnom prostoru. Naime, dok im mogu zabraniti pravo slijetanja, kao potpisnice Međunarodnog sporazuma o uslugama u zračnom prometu (kojeg je potpisao i Katar) legalno im ne mogu onemogućiti pristup zračnom prostoru. Kako Saudijska Arabija nije supotpisnica sporazuma, oni tog ograničenja, s pravne strane, nemaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *