Cijene nafte ojačale nakon prekida transportnih veza sa Katarom

Dodajte komentar
Cijene barela nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima iznad 50 dolara, nakon što su najveća izvoznica Saudijska Arabija i druge arapske države prekinule diplomatske, a zatim i transportne veze s Katarom.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla 0,7 posto ili 35 centi u odnosu na četvrtak, na 50,30 dolara, nakon što su u ranijoj trgovini poskočile jedan posto. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 37 centi višoj cijeni, od 48,03 dolara.

Saudijska Arabija, Ujedinjeni Arapski Emirati, Egipat i Bahrein prekinuli su diplomatske i transportne veze s najvećim izvoznikom ukapljenog prirodnog plina i kondenzata Katarom, optužujući ga za podupiranje ekstremizma i potkopavanje regionalne stabilnosti. S kapacitetom proizvodnje od oko 600.000 barela dnevno, katarska proizvodnja sirove nafte jedna je od najnižih u Organizaciji zemalja izvoznica nafte (OPEC).

No, napetosti unutar OPEC-a mogle bi uticati na sporazum o smanjenju proizvodnje, kojim se nastoje poduprijeti svjetske cijene nafte.

“Mislim da će još biti rasprava o stvarnom uticaju na tržište nafte. Kada se radi o naftnim tokovima, to ostaje nepromijenjeno, ali postoji širi geopolitički uticaj koji valja razmotriti”, rekao je Olivier Jakob iz Petromatrixa, objašnjavajući kako bi raspad odnosa između Katara i Saudijske Arabije mogao oslabiti sporazum o rezovima proizvodnje OPEC-a.

Već postoje sumnje da nastojanja OPEC-ovog smanjenja proizvodnje za gotovo 1,8 miliona barela dnevno ozbiljno guši izvoz pojedinih članica. Dok je u februaru i martu zabilježen pad isporuka OPEC-a, istraživanje koje u ponedjeljak objavljuje Thomson Reuters ukazuje na mogući rast OPEC-ovih isporuka na 25,18 miliona barela dnevno, za više od 1 miliona barela dnevno s martovskih nivoa.

Cijene na britanskom tržištu i dalje su za oko 7 posto niže od 25. maja, kada je OPEC odlučio produziti razdoblje smanjenja proizvodnje u 2018. godinu.

Proizvodnja sirove nafte u SAD-u, koja ne ucestvuje u rezovima, poskočila je više od 10 posto od sredine 2016. na 9,34 miliona barela dnevno, blizu nivoa najvećih proizvođača Saudijske Arabije i Rusije.
Rast proizvodnje u SAD-u podstaknut je rekordnim 20. sedmicnim rastom aktivnih bušotinskih postrojenja zaredom, za novih 11 u sedmici do 2. Juna. Sada ih je ukupno 733, što je njihov najveći broj od aprila 2015.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *