CRBC zainteresovan i za drugu dionicu autoputa

Dodajte komentar

Kineska kompanija China Road and Bridge Corporation (CRBC) zainteresovana je za realizaciju naredne dionice autoputa, od Mateševa do Andrijevice, kao i rekonstrukciju željezničke pruge od Bara prema Srbiji, ocijenjeno je na sastanku njenih i predstavnika crnogorske Vlade.

Predstavnici izvođača radova na prioritetnoj dionici autoputa Bar – Boljare, kompanije CRBC su na sastanku sa crnogorskim ministrom saobraćaja i pomorstva, Osmanom Nurkovićem, organizovanom u okviru Foruma za infrastrukturu i građevinske investicije (IIICF) u Makaou, saopštili da su zainteresovani i za druge projekte u Crnoj Gori.

Potpredsjednik kompanije CRBC, Du Fei, kazao je da je zadovoljan ubrzavanjem radova na autoputu i stvaranjem potrebnih uslova za završetak projekta prema planiranoj dinamici.

Iz Ministarstva saopbraćaja i pomorstva je saopšteno da je Nurković apostrofirao i druge, ne manje značajne, projekte za koje očekuje da će CRBC dati konkretnu ponudu, a koji se odnose na izgradnju mosta Verige i obilaznice oko Tivta i Budve.

On je predstavnicima CRBC rekao da uspjeh na izgradnji prve dionice autoputa, od Smokovca do Mateševa, predstavlja najbolju preporuku za sve naredne projekte u Crnoj Gori i ovom dijelu Evrope.

Realizovana saradnja na projektima sa CRBC predstavlja, kako je ocijenjeno, i nastavak produbljivanja tradicionalno prijateljskih odnosa Crne Gore i Kine.

Nurković je na panelu u okviru Foruma predstavio potencijale Crne Gore u svim vidovima transporta. Na panelu su učestvovali i predstavnici Hrvatske, Avganistana i Filipina, vodećih svjetskih banaka i Ujedinjenih nacija.

“U ostvarenim kontaktima na panelu pokazano je interesovanje kompanije iz Šangaja za Luku Bar i izgradnju logističkog centra u njenoj blizini, koji bi opsluživao luku, željeznicu i autoput sa velikim količinama robe“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su saopštili da je Nurković u intervjuu televiziji Feniks iz Hong Konga ocijenio da kineske kompanije kvalitetno izvode radove u skladu sa evropskim standardima i ravnopravno konkurišu za poslove u Crnoj Gori sa evropskim firmama.

“Budući važni potencijalni projekti, na kojima se očekuje učešće kineskih kompanije, su nastavak gradnje autoputa Bar – Boljare, jadransko-jonska cesta i rekonstrukcija željezničkih pruga“, zaključeno je tokom susreta crnogorske delegacije sa predstavnicima kineske privrede.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *