Dug ŽICG 6,6 miliona eura, ne mogu da vraćaju kredite i ulažu u obnovu pruge

Dodajte komentar

Željeznička infrastruktura na kraju 2016. godine dugovala je 6,6 miliona eura i iz svog budžeta ne može vraćati kredite i investirati u obnovu pruge, pokazuje zvaničan Izvještaj o radu ŽICG-a za 2016.godinu.

Prema dokumentu, ŽICG je obaveznik vraćanja međunarodnih kredita (ČEB, EIB, EBRD), i za te potrebe potrebno je za naredne tri godine obezbjediti: za 2017.godinu iznos od 4.075.698 (obezbjeđena su sredstva budžetom za 2017.godinu), za 2018. godinu 4.291.251  eura i za 2019. godinu 3.612.071 euro.

“Takođe, obaveze ŽICG za poreze i doprinose i obaveze prema dobavljačima na kraju 2016. godine iznose 6,6 miliona eura. Uzimajući u obzir prethodno navedeno kao i činjenicu da godišnje obaveze za zarade 784 zaposlenih iznose 6.830.000 eura, evidentno je da ŽICG ne može iz poslovnih sredstava da finansira bilo kakvo investiciono ulaganje kao ni vraćanje međunarodnih kredita”, upozorava se u dokumentu.

Nepovoljna starosna struktura zaposlenih: Takođe, treba uzeti u obzir i dosta nepovoljnu starosnu strukturu zaposlenih od kojih je 50% starosti preko 50 godina, odnosno 10,3% starosti preko 60 godina.

“Uzimajući u obzir prethodno navedeno i uslove rada naročito izvršnih radnika koji podliježu periodičnim ljekarskim pregledima kao i one radnike koji obavljaju teže fizičke poslove neophodno je zapošljavanje mlađe radne snage koji za obavljanje navedenih poslova moraju obaviti neophodnu obuku. Imajući u vidu da je to proces za koji je potrebno vrijeme i finansijska sredstva, u narednom periodu ovom problemu je potrebno posvetiti naročitu pažnju”, podvlači se u Izvještaju.

Za šinska vozila potrebno 5 miliona: Šinska vozila i oprema za održavanje pruga predstavljaju značajan činilac u održavanju pruga. Starost vozila i nedostatak rezervnih dijelova kao i nedostatak opreme novijeg tipa, značajno utiče na kvalitet održavanja.

“Iz navedenih razloga, niz godina unazad, iskazane su potrebe za nabavku mašina za regulisanje kolosjeka, TMD za utovar i prevoz tereta, TMD za održavanje kontaktne mreže kao i sitne pružne mehanizacije za održavanje pruge za čiju je nabavku potrebno obezbjediti kreditna sredstva u iznosu od 5 miliona eura. Imajući u vidu navedeno, u narednom periodu potrebno je preduzeti radnje da se putem već odobrenih ili novih kreditnih sredstava obezbjedi nabavka neophodne mehanizacije i opreme”, zaključuje se u dokumentu.

Izvor: Portal Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *