Željeznički prevoz ide u stečaj

Dodajte komentar

Krajem juna Poreska uprava će, shodno Zakonu o reprogramu poreskih potraživanja, dostaviti Privrednom sudu zahtjeve za uvođenje stečaja u kompanije kojima nije odobren reprogram poreskog duga. Prema nezvaničnim saznanjima “Dana”, ukoliko Vlada ne nađe model da se problem nagomilanog poreskog duga riješi, već za mjesec PU će podnijeti zahtjeve za uvođenje stečaja u željezničke kompanije i to Željeznički prevoz i Održavanje željezničkih voznih sredstava, odnosno za dva od ukupno četiri željeznička preduzeća. Takođe, ako se ne nađe rješenje i za nacionalnog avioprevoznika Montenegroerlajnz, ni ta kompanija neće moći da izbjegne stečaj.

Za željeznička preduzeća je, kako Dan saznaje iz Poreske uprave, gotovo izvjesno da će se tražiti uvođenje stečaja, imajući u vidu da su koristile državnu pomoć i zato su im odbijeni zahtjevi za reprogram. Kompanija Željeznički prevoz, prema poslednjim podacima Poreske uprave, na osnovu poreza i doprinosa na lična primanja državi duguje oko tri miliona eura dok Održavanje željezničkih voznih sredstava duguje oko 1,5 miliona eura.
Ukoliko se uvede stečaj u željeznička preduzeća i u Montenegroerlajnz to bi moglo imati katastrofalne posledice po turističku sezonu. Međutim, činjenica je da se nagomilani problemi u tim kompanijama teško mogu riješiti.

Željeznički prevoz, u kome ima preko 100 radnika viška, počeo je sa gomilanjem dugova za poreze i doprinose još 2013. godine, kada su bile poplave u Srbiji i kada je ta kompanija na mjesečnom nivou imala gubitke od 200 hiljada eura. Radnici tog preduzeća su na ljeto prošle godine počeli sa štrajkom, jer im nijesu bile isplaćene tri mjesečne zarade. Nakon što su sredstva obezbijeđena iz budžeta njima su plate isplaćene, do generalnog štrajka nije došlo ali problemi u kompaniji nijesu nestali.

Nedavno je Vlada smijenila članove borda direktora nakon dužeg niza godina a imenovan je i novi izvršni direktor Predrag Popović koji je na tu funkciju zamijenio Milojicu Zindovića
koji se penzionisao. Osim duga za poreze i doprinose kompanije Željeznički prevoz već duži niz godina niže milionske gubitke.

(Cijeli tekst u današnjem Danu)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *