Puštena u rad najveća plutajuća solarna elektrana u Kini

Dodajte komentar

Kina je objavila da je završena izgradnja najvećeg fotonaponskog postrojenja na svijetu i da je ono spojeno na lokalnu elektroenergetsku mrežu.

Ovo je jedan od koraka Vlade Kine, koja je kritikovana zbog emisije štetnih gasova, u nastojanju da predvodi primenu sistema obnovljive energije.

Smješteno u gradu Huainanu, u provinciji Anhui, ovo 40-megavatno postrojenje napravila je kompanija Sungrow Power Supply Co. Sama lebdeća mreža solarnih ploča izgrađena je iznad nekadašnje, a danas poplavljene rudarske regije.

Solarne farme postaju sve popularnije u svijetu zbog jedinstvenog dizajna, koji je efikasan i rješava probleme gradskog planiranja. One oslobađaju zemlju u gusto naseljenim područjima te umanjuju isparavanje vode.

Hladniji vayduh na površini takođe pomaže u smanjenju rizika od atrofije solarnih ćelija, što se često dešava pri izlaganju većim temperaturama. Ovo je samo jedno u nizu ovakvih postrojenja koja se otvaraju u Kini.

U 2016. godini pokrenuto je slično 20-megavatno postrojenje na istom području. Tu je i solarni park Longyangxia Dam, solarna elektrana koja je proglašena najvećom na svijetu, a koja se prostire na više od 25 kvadratnih kilometara.

Ključni razlog prelaska na solarna postrojenja jest veliki pad u trošku izgradnje. Cijena izgradnje mogla bi do 2020. godine pasti i za trećinu, a predviđa se da će ovakva postrojenja postati konkurentna rudnicima uglja u narednoj deceniji.

Kina je, takođe, najavila planove za povećanje upotrebe nefosilnih izvora goriva za 20 posto.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *