Danas se igra najisplativija fudbalska utakmica na svijetu

Dodajte komentar

Danas se na novom Vembliju igra utakmica koja je novčano najvrijednija u fudbalu. Hadersfild (Huddersfield) i Riding (Reading) odigraće od 16 časova finale plej-ofa Čempionšipa (engleske druge lige po rangu) za ulazak u Premijer ligu. Ovom utakmicom dobiće se treći učesnik najjače fudbalske lige na svijetu, jer su prije toga plasman obezbijedili Brajton (Brighton) i Njukasl (Newcastle).

Ova utakmica specifična je po tome da je po količini novca koja će donijeti pobedniku najvrjednija pojedinačna utakmica na svetu. Naime, pobjedniku će pripasti minimum 170 milona funti garantovanih prihoda, a konsultantska kuća Dilojt (Deloitte) procjenjuje da će ukoliko klub zadrži status premijerligaša i narednih godina ta cifra stići i do 290 miliona.

Koliko su prihodi rasli u posljednjih 10 godine pokazuje podatak i da je na primjer Vatford (Watford) za ulazak u Premijer ligu 2006. godine osvojio 40 miliona funti, a Hal (Hull) prošle godine 110 miliona.

Kao primjer, može se povuči paralela između ove utakmice i predstojećeg finala Lige šampiona, gdje će Real Madrid i Juventus odlučiti ko će uz pehar odnijeti i 15,5 miliona eura nagrade. Ukupna zarada kluba koji osvoji Ligu šampiona za cijelu sezonu od ovog takmičenja biće oko 100 miliona eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *