Banke u martu odobrile 146,8 miliona eura novih kredita

Dodajte komentar

Banke su u martu ove godine odobrile 146,8 miliona eura novih kredita, štoje 56,3 odsto više nego u februaru, odnosno za 21,6 odsto više nego u martu 2016. saopšteno je iz Centralne banke uz ocjenu daje taj podatak ohrabrujući.

Na jučerašnjoj sjednici Savjeta CBCG je saopšteno i da je u martu zabilježen rast depozita i ukupnog kapitala banaka, dok su aktivne i pasivne kamatne stope nastavile da padaju.

“Efektivna kamatna stopa na novoodobrene kredite u martu je iznosila 7,09 odsto, dok je lani u istom mjesecu bila 8,04 odsto”, navedeno je u saopštenju.

Kreditna aktivnost banaka u toku prva tri mjeseca ove godine 5,5 odsto je veća u odnosu na isti period prošle.

“Bankarski sistem karakteriše rast aktive, kredita i potraživanja i kapitala i neznatan pad depozita od 0,5 odsto. Kreditna aktivnost banaka je intenzivirana, a učešće nekvalitetnih kredita iznosilo je 9,9 odsto, što je pad od 12,8 odsto na godišnjem nivou”, navode u saopštenju i podsjećaju da su banke prvi kvartal završile sa 7,8 miliona eura profita.

U prošloj godini rast ekonomije 2,5 odsto

U godišnjem makroekonomskom izvještaju CBCG navodi podatak Monstata da je privreda u 2016. ostvarila rast od 2,5 odsto.

“Godišnja stopa iznosila je jedan odsto, dok je prosječna godišnja stopa inflacije bila -0,3 odsto. Bankarski sektor je bio stabilan i likvidan. Zabilježen rast aktivnosti u sektoru građevinarstva, snabdijevanja električnom energijom, turizma i transporta”, navodi se u saopštenju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *