„Znaš li šta je SOCIAL IMPACT HUB?“

Dodajte komentar

ADP – Zid u okviru regionalne patforme “YOUSEE! društvene inovacije za zapošljavanje mladih”, koja je podržan od strane Evropske komisije, organizovo je danas događaj „Znaš li šta je SOCIAL IMPACT HUB?” u EU Info centru.

Visok stepen nezaposlenosti mladih predstavlja jedan od najvećih izazova kod nas. Važno je stvarati ambijent u kojem će mladi dobiti priliku da rješavanjem društvenih izazova, kreiraju radna mjesta ili stiču kompetence koje će im pomoći da se bolje pozicioniraju na tržištu rada stavljanjem u funkciju sopstvene potencijale. Danas, u vremenu automatizacije nedostatak radnih mjesta je realnost. Prepoznavanjem izazova u lokalnoj zajednici, društvene inovacije pomažu u kreiranju novih i inovatinih rješenja koje vode ka stvaranju novih mogućniosti.

Na događaju koji je organizovan danas u EU info centru predstavnici ADP-Zid su predstavili uspostavljanje prvog Social Impact Hub u Crnoj Gori sa čijim testiranjem su započeli. Na skupu je najavljeno da će se 1. juna otvoriti konkurs za prvu generaciju polaznika koji će biti uključeni u program Social impact hub-a. Poziv će biti otvoren do kraja juna mjeseca. Tokom jula radiće se na selekciji kandidata, a prve sedmice avgusta biće definisana grupa polaznika Hub-a, dok u septembru kreće grupni rad.

Na događaju su govorili Ksenija Martinović, Igor Milošević i Sanda Rakočević iz ADP-Zid i predstavnik Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Romain Boitard, koji je predstavio šta društvene inovacije u Evropskoj uniji predstavljaju „Društvene inovacije su veoma bliske Evropskoj uniji iz razloga što kreiraju vrijednosti solidarnosti i građanski aktivizam, a u isto vrijeme imaju vodeću ulogu u rješavanju današnjih društvenih izazova u zapošljavanju i društvenom blagostanju. Social impact hub-ovi su veoma popularni u Evropi i širom svijeta. Oni predstavljaju fizičke ili virtuelne prostore koji okupljaju praktičare, profesionalce, freelencers kroz co-working, partnerstvo i dijeljenje ideja u cilju traženja novih rješenja za goruće probleme“.

Sanda Rakočević je naglasila: „…Social impact HUB je jedinstveni eko sisitem resursa, ideja i saradnja radi povećanja pozitvinog uticaja u zajednici. U fleksibilnom okruženju Zidove kancelarije nudimo mogućnost za povezivanje i kombinovanje žive i kreativne zajednice koja uz smisleni sadržaj i design thinking stvara idealan prostor za učenje. Kreiraćemo ambijent u kojem će oživjeti ideje učesnika…“

Igor Milošević je je rekao: „Social impact HUB nije kviz niti takmičenje za nagradu. Ovo je prilika koju nudimo i koju trebate da iskoristite jer želite da uradite to sebe radi. Prije svega ovo je promjena načina razmišljanja. Naučićete kako problem i potrebu da pretvorite u održivu ideju. Tu je i perspektiva saradnje sa osobama različitih struka sa kojima ćete raditi na kreiranju održivih rješenja, a nakon toga i proizvoda koji ćete moći da testirate…“

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *