Tržište pametnih telefona bilježi rast prodaje od oko 9 odsto

Dodajte komentar

Tržište pametnih telefona iznenadilo je prognozere nakon što je, na kraju prvog kvartala ove godine, zabilježilo rast prodaje od 9,1 odsto.

Prema podacima Gartner-a, a broj prodatih uređaja je 379,97 miliona. Skok u porastu prodatih uređaja desio se usljed promjene navika korisnika, koji sada više gledaju na kvalitet proizvoda, nego na njegovu cijenu. Naime, glavni motiv korisnika pametnih uređaja je postao: kupiti uređaj koji je bolji od njihovog, zbog čega se češće korisnici češće menjaju pametne telefone.

Najveću prodaju bilježi kompanija “Samsung”, i to za 78,67 miliona, ali to je pad u odnosu na prošlu godinu kada je prodato 81,18 miliona uređaja, ali je to zbog kasnijeg plasmana novih modela iz srednjeg i nižeg ranga na tržište, što znači da će “Samsung” svakako imati jak drugi kvartal.

“Apple” se nalazi na drugom mjestu sa brojem od 51,99 miliona prodatih uređaja, što je više od prošlogodišnjih 51,69 miliona. Ipak, udeo “Apple”-a na tržištu pao je s 14,8 posto na 13,7 posto, najviše zahvaljujući kineskom trojcu koji čine “Huawei”, “Oppo” i “Vivo”, a koji zajedno čine 23,9 odsto tržišta.

Kada je riječ o “Huawei”-ju, on ima devet posto udjela na tržištu, dok je prošle godine imao 8,3 posto. Poređenja radi, “Huawei” je prošle godine prodao 28,86 miliona pametnih telefona, dok je ove godine prodao 34,18 miliona smart telefona.

“Oppo” je zabilježio skok sa 4,6 odsto udela na 8,1 posto i to zahvaljujući daleko boljoj prodaji. Naime, prošle godine je ostvario prodaju od 15,89 miliona pametnih telefona u prvom kvartalu, dok je ove godine prodao 30,92 miliona.

“Vivo”, kao peti na svijetu, ima udio od 6,8 posto i to je za 2,8 posto više u poređenju sa prošlom godinom, a ujedno je i prodao 25,84 miliona pametnih telefona, što je znatan skok u odnosu na 14 miliona prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *