Samo pet NATO članica ispunjavaju svoje finansijske obaveze

Dodajte komentar

Američki predsjednik Donald Tramp pozvao je danas NATO da se fokusira na terorizam i “ruske prijetnje”, ali i pozvao sve članice da ispune finansijske obaveze prema Alijansi.

Tramp u obraćanju liderima na samitu Alijanse u Briselu nije spomenuo “Član 5” koji obavezuje članice da se će braniti druge u slučaju napada, navodi AP, dodajući da je portparol Bijele kuće rekao da se to podrazumijeva samim prisustvom predsjednika SAD.

“NATO se u budućnosti mora više usredsrediti na terorizam i imigraciju, kao i na prijetnje iz Rusije i po istočne i južne granice NATO-a”, rekao je Tramp.

On je rekao da hiljade i hiljade migranata ulaze u članice NATO-a a da se u mnogim slučajevima i ne zna ko su ti ljudi.

Zbog toga je rekao da treba biti snažan i oprezan. “Iz istog razloga sam bio veoma, veoma direktan sa sekretarom (Jensom) Stoltenbergom i članicama Alijanse kada sam rekao da članice NATO-a moraju konačno da plate svoj udio i ispune svoje finansijske obaveze”, rekao je Tramp.

Tramp, koji je govorio u novom sjedištu NATO-a u Briselu, rekao je da nikada nije postavio pitanje koliko to košta. “Odbijam da to uradim, ali jeste lijepo”, rekao je Tramp.

On je apelovao na lidere Alijanse da se drže odluke iz 2011. godine koja predviđa da svaka članica do 2024. poveća izdvajanja za odbranu na dva posto svog bruto društvenog proizvoda (BDP).

Predsjednik SAD je naveo da 23 od 28 zemalja članica NATO ne plaća dovoljno i dodao da to “nije fer” prema američkim građanima.

“Većina članica Alijanse ima velika dugovanja iz prošlih godina za odbranu”, dodao je Tramp.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *