Razvod vijeka: Ko tu kome dodje?

Dodajte komentar

Nikakve bivše žene ruskih tajkuna, bivše žene vlasnika Formule 1, američkih investicionih bankara…razvod vijeka se ipak odvija izmedju Velike Britanije i Evropske unije.

Iako je Velika Britanija ta koja napušta zajednicu, i iako je Velika Britanija u odnosu na cjelokupnu EU partner sa manjom imovinom, na kraju će ipak upravo London morati da odriješi kesu. Jer, tako su obećali.

Zvanični Brisel pripremio je osnove finansijskog razdruživanja sa Londonom, u šta se uvjerio Rojters, i tu se nalazi niz zahtjeva, finansijskih naravno, na račun Velike Britanije. Od Britanaca će se vjerovatno tražiti da plate fiksni procenat obaveza na koje su već ranije pristali prema EU, a te osnove će biti predstavljene već 19. juna, za kada je zakazan sastanak pregovaračkih timova Brisela i Londona.

Ali…

Iz Londona poručuju da i oni imaju potraživanja. Očekuju skoro 40 milijardi eura od Evropske investicione banke, žele i svoj udio od infrastrukture zvaničnih institucija EU – ali im to, primjera radi, iz Brisela osporavaju tvrdeći da Velika Britanija uopšte nije finansijski učestvovala u njihovoj izgradnji.

Ima i onih u Londonu, na funkcijama naravno, koji prijete Briselu. Smatraju da bi na kraju EU trebalo da plati Velikoj Britaniji, a ne obrnuto.

Žan-Klod Junker, predsjednik Evropske komisije, nedavno je ocijenio da bi ova preinteresantna brakorazvodna parnica mogla da košta Veliku Britaniju 60 milijardi eura, a po evropskim medijima se provlači i duplo veća cifra – 120 milijardi eura.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *