Počeo peti Hakaton

Dodajte komentar

Danas je počeo jubilarni 5. Hakaton u organizaciji softverske kompanije „Logate“ i digitalne zajednice Crne Gore „Digitalizuj.me“, na lokaciji Almara Beach Club u Tivtu. Događaj je namijenjen programerima, projekt menadžerima, grafičkim i interfejs dizajnerima, tj. svima koji temu kreiranja aplikacija doživljavaju bliskom, a puni su kreativnih ideja a traje do nedjelje, 28. maja.

Takmiči se ukupno devet timova – četiri iz Srbije, jedan iz Hrvatske i četiri iz Crne Gore (Učesnici iz tima BiH su bili spriječeni doći pa je dodat jedan tim iz Crne Gore) . Učesnici predstavljaju uglavnom iskusne ljude u programiranju. Neki od njih su radili u Google-u, Microsoftu, te učestvovali na Balkanskoj informatičkoj olimpijadi, na raznim svjetskim Hakatonima i osvajali neka od prva tri mjesta.

Hakaton su otvorili Ivica Tatar iz Logate-a i Vasilije Prelević, samostalni savjetnik angažovan na projektu “Sva čuda Crne Gore” u Ministarstvu održivog razvoja i turizma. Svi Hakatonci su naprijed znali da je ovogodišnja tema “Hakuj turizam” i mogli su do danas razmišljati o interesantnim konceptima, hardveru, softveru, korisničkom iskustvu i upotrebljivosti potencijalnog rješenja.

Međutim, tek su na otvaranju dobili detaljne informacije i materijale koju im služe kao inspiracija. U pitanju je projekat MORT-a “Sva čuda Crne Gore” , o legendama i neispričanim pričama o skrivenim mjestima u Crnoj Gori. Hakatonci mogu iskoristiti sve što tehnologija danas dozvoljava i napraviti nešto što može pomoći promociji turizma u Crnoj Gori, bilo da je u vidu aplikacije, igrice, website i sl.

Iako su dosadašnji Hakatoni trajali 24 sata, ovog puta su organizatori produžili trajanje na tri dana, sa željom da dobiju što kvalitetnija rješenja, koja su dostojna „ Spark.me“ konferencije i Startup takmičenja tokom same konferencije. Ulog je veliki: potencijalno učešće pobjednika Hakatona na konferenciji TechCrunch Disrupt u San Francisku (18-20. septembra 2017), ako pobijedi na Spark.me Startup takmičenju .

Ovogodišnje sudije: Ivica Tatar iz Logate, Predrag Lešić iz Digitalizuj.me, Vasilije Prelević iz Ministarstva turizma i održivog razvoja, Mile Grbin iz Societe Generale Montenegro i Saša Adžić iz Crnogorskog Telekoma.

Najbolji tim očekuje nagrada od 3,000 eura koju je obezbijedila Societe General Montenegro banka kao sponzor glavne nagrade, kao i mogućnost da se rješenje pojavi na Startup takmičenju na „ Spark.me “ zahvaljujući kompaniji doMEn . Partneri petog Hakatona su Almara Beach Club, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Crnogorski Telekom, SAGA Crna Gora i Poslovna inteligencija. 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *