S&P na novom rekordu nakon objave Fed-ovih transkripata

Dodajte komentar

Sva tri glavna berzanska pokazatelja u Americi zabilježila su rast na jučerašnjem trgovanju, nakon objave transkripta sa Fed-ovog zasijedanja.

Investitori su prethodno bili zabrinuti najavom Fed-a da će početi sa rasprodajom portfelja, prije svega državnih obveznica, akumuliranih tokom godina stimulansa, dok je objava transkripata sa majskog zasijedanja donijela više detalja ovog plana koji su umirili investitore.

Dow Jones je rastom od 0,4% zatvorio trgovanje na 21.012 poena, predvođen rastom akcija Goldman Sachs-a i Coca-Cole. Indeks S&P500 dostigao je rekordni maksimum na zatvaranju, a dobitnik dana bio je sektor nekretnina. Indeks tehnoloških akcija, Nasdaq, porastao je 0,4%, okončavši trgovanje na 6.163 poena.

Azijska tržišta takođe su zabilježila juče mahom rast vrijednosti, uprkos odluci agencije Moody’s da smanji kreditni rejting Kine po prvi put od 1989. godine.

Mješovito kretanje berzanskih indeksa zabilježila su evropska tržišta. Britanski FTSE jedini je ostvario rast od 0,4% na 7.514,9 poena. Njemački DAX i francuski CAC oslabili su po 0,1% na 12.642,9 i 5.341,3 poena, respektivno. Akcije turističkih kompanija i avioprevoznika mahom su zabilježile dobitke – TUI, EasyJet i Ryanair ostvarili su rast veći od 2%. ECB je objavio najnoviji izvještaj finansijske stabilnosti, u kome se navodi da je zabrinutost u vezi sa održivošću duga porasla u zadnjih šest mjeseci. Nafta je zabilježila pad neposredno pred održavanje sastanka OPEC-a u vezi sa produžavanjem odluke o smanjenju proizvodnje. Naftom tipa WTI se trgovalo oko nivoa 51,3 USD po barelu, dok je Brent oslabio na 53,9 USD po barelu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *